Aan tafel! Koks en kokkinnen gezocht voor oude recepten

17
13-10-2016
 • participatie
 • aan tafel
 • archief
 • recepten
 • evenement

AantafelPosterA3-page-001Hoe proeft vroeger?

In de collectie van Regionaal Archief Tilburg duiken af en toe receptenboekjes op uit voorbije eeuwen. Onwillekeurig rijst dan de vraag: hoe smaken die recepten?
Om dat uit te zoeken is het archief op zoek naar culinaire durfallen die niet terugdeinzen om een onbekend recept uit te proberen.

Op 19 november tussen 13.00 en 17.00 uur zijn de oude gerechten te proeven als de ‘retro-koks’ de resultaten hebben klaargemaakt voor de activiteit ‘Aan tafel!’.

De deelnemers van ‘Aan tafel!’ kiezen uit ruim 50 recepten voor voorafjes, drankjes, soepen, hoofdgerechten, groentes, sauzen, toetjes, taarten, cakes en koekjes. De recepten komen uit het register van een pastoorsmeid (Diessen, begin twintigste eeuw), een brochure van Buisman (uit het archief van Bas Zijlmans), brochures van Calvé Delft (uit het archief van Bakkerij Vermeer), het receptenboekje van herbergierster Maria Donders van Vliet en een brochure uit 1914, ‘Goedkope en voedzame maaltijden’. Recepten als varkenspoten, evenveeltjes, Rijnsche wijnsoep, Rognons de veau en casserole, schoenlapperstaart, zwampudding en marionnais saus zijn daarin te vinden. Veel te leuk om niet te proeven!

Persfoto Aan TafelEen deel is gedrukt verschenen, het receptenboekje van Maria Donders is met de hand geschreven. Vrijwilligers van het archief hebben hun tanden al gezet in het transcriberen van de handgeschreven teksten, zodat die nu goed te lezen zijn. Deelnemers zullen hier en daar moeten puzzelen vanwege genoemde hoeveelheden die we nu niet meer kennen. Eén lood boter, drie stuivers brood, de kok of kokkin zal zelf moeten uitvogelen met welke hoeveelheid het gerecht het beste lukt en het lekkerst smaakt. Op 19 november tijdens ‘Aan tafel!’ wordt het archief een proeflokaal, waarbij de ruim 50 gerechten te proberen zullen zijn.

Ben je geïnteresseerd? Kies dan jouw recept (tot maximaal 3) en geef je op via www.regionaalarchieftilburg.nl/aantafel. Je kiest maximaal drie recepten uit de lijst, die je vooraf gaat uitproberen. 25 oktober (dinsdagavond) komt er voor de deelnemers een informatieavond. Op zaterdag 19 november zorg je als deelnemer dat je het gerecht nogmaals maakt en gaan we met zijn allen ‘Aan tafel!’. Die dag nodigen we iedereen uit die van eten houdt, om samen met de koks en kokkinnen te proeven.

Foto Aan Tafel: Marloes Coppes
Filmpje: Astrid de Beer  en Jojanneke van Zandwijk voor de camera, Lobke Bool achter de camera
Foto van receptenboekjes: Stef Uijens

3 reacties

Reageren
 1. Jojanneke | Oct 18, 2016

  @Charlotte, we gaan geen kookboek uitgeven, maar wel een digitaal tijdschrift met alle gekookte recepten en foto's van de dag op 19 november. Daar kun je straks dus veel in vinden!

  @Thea, dank voor de uitleg van een lood, Dat kunnen de koks zeker gebruiken.

 2. charlotte | Oct 15, 2016
  Komt er aub een kookboek?
 3. Thea | Oct 15, 2016

  De inhoudsmaat (lood) is 10 gram

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag