Stop de chloortrein door Tilburg

3
06-10-2016
  • verkiezing
  • Stuk van het Jaar
  • Tilburg
  • muurkrant
dodenritHet is mei 1978. De muurkrant maakt boos melding van de 'Dodenrit':
'Iedere zaterdag en zondag worden in de vroege ochtenduren 150.000 Tilburgers met de dood bedreigd. Dan dendert de chloortrein van Natron-Chemie dwars door de woonwijken naar het Botlekgebied [....] Niets om je druk over te maken vindt de NS en het gemeentebestuur. [...] Op zaterdag de dertiende gaat het mis. Vier lege chloorwagons kantelen bij een botsing. Zelfs lege wagons blijken zwaar giftig.'

chloortreinTwee jaar later meldt de muurkrant: 'Dat ieder weekend 's morgens vroeg als we nog slapen de chloortrein door Tilburg dendert weet het stadhuis al jaren. Maar ze zwijgt want bij een ongeluk komt elk rampenplan te laat om te voorkomen dat onze longen dodelijk worden verteert.'

Laten we eens kijken hoe het na de muurkrant is verlopen.
Op 26 juli 2007 was er een bijna-catastrofe door een bosting van een stoptrein met een goederentrein in Tilburg. Het zou gaan om brandbaar gas. SP-Tilburg stelt het aan de kaak.
En op 6 maart 2015 is er een botsing van een passagierstrein met een goederentrein met butadieen in Tilburg. Butadieen is brandbaar, diverse personen zijn naar het ziekenhuis gebracht omdat ze onwel waren geworden door de gaslucht. Omroepbrabant doet er verslag van.

Ergens is de politiek toch wakker geworden, want zeer onlangs, op maandag 3 oktober 2016, wordt besloten dat er minder gevaarlijke treinen over de Brabantroute mogen rijden. Concreet gaat dit betekenen dat er 1800 minder treinen met gevaarlijke stoffen door Tilburg gaan rijden. De treinen moeten zoveel mogelijk gebruik gaan maken van de Betuweroute, die voor het vervoer van gevaarlijke stoffen bedoeld is. Chloortreinen schijnen al niet meer door Brabant te rijden. Uiteindelijk worden die geheel van het spoor geweerd.
De Tilburgse muurkranters hebben dus bijna 40 jaar moeten wachten op vermindering van gevaarlijke treinen door onze stad.

regionaalarchieftilburg_svhj2016De komende weken besteden we meer aandacht aan onderwerpen uit de muurkrant (1978-1995). Dit vanwege onze inzending van een muurkrant voor Stuk van het Jaar. Stem op de muurkrant!


Lees meer over onze inzending voor Stuk van het Jaar

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag