Olympisch avontuur

5
03-08-2016
  • Lia Hinten
  • atletiek
  • olympische spelen
  • sport
  • Tilburg
653341De Olympische spelen komen er aan. Een mooie gelegenheid deze bijzondere olympiër weer eens onder de aandacht te brengen.

Lia Hinten (Tilburg 1942), de jongedame die hier zo stralend bij haar verzamelde prijzen zit,  was een Tilburgse topatlete die jarenlang op hoog niveau verschillende atletiekdisciplines beoefende: de 100, 200 en 400 meter, de 80 meter horden, de meerkamp en het verspringen.
Als Nederlands kampioen op de vijfkamp (1963), op de 200 meter (1964) en op de 80 meter horden (1962, 1963, 1964 en 1965) werd zij zowel in 1964 als in 1968 geselecteerd om ons land tijdens de Olympische spelen te vertegenwoordigen. Helaas heeft zij nooit haar talent tijdens de spelen kunnen laten zien. Een bijzonder verhaal.

653342In Tokio (1964) raakte zij tijdens een training geblesseerd, nog voordat de olympische strijd begonnen was. Als magere troostprijs ontving zij dat jaar de Sportprijs van Tilburg.
In de jaren daarna bleef zij op nationaal en internationaal niveau goede prestaties leveren. Natuurlijk werd zij in 1968 weer geselecteerd. Maar ook deze keer was het haar niet gegund te strijden voor een mooie medaille. De oorzaak was dit keer wel een heel uitzonderlijke. Zoals zij zelf vertelde: "We zaten in het centrum van Mexico-City en daar was het heel druk. Veel benzinelucht en zo. Ik voelde me op zeker moment helemaal niet goed. Daarom ben ik toen naar de arts gestapt die ons begeleidde. Door de inhoud van het gesprek vond hij het wenselijk met mij naar de afdeling gynaecologie van het Olympisch Dorp te gaan. Normaal klinkt dat als muziek in de oren, want dat vind ik nog steeds iets geweldigs. Maar op dat moment vond ik het afschuwelijk. Ik was gekomen om deel te nemen aan de Olympische Spelen en dat wilde ik tot een einde brengen. Daar is het toen niet van gekomen. Maar ik heb achteraf geen spijt gehad van mijn besluit om niet op de Spelen uit te komen. Als ik nu naar mijn zoon kijk dan denk ik: dat is mijn gouden medaille geworden.":

(foto's: Van Aarle, Tilburg. Collectie Regionaal Archief Tilburg)

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag