Weerzien, een rubriek vol jeugdherinneringen

12
28-07-2016
  • Weerzien
  • Brabants Dagblad
  • Tilburg
  • foto's
  • foto
Middenstand. Interieur van een slagerij. SchmidlinSinds vele, vele jaren levert het archief foto’s aan voor de rubriek Weerzien in het Brabants Dagblad (regio Tilburg). Foto’s waarvan wij niet goed weten wie er op staan en wat de relatie is tussen deze mensen. De geplaatste foto’s leveren bijna zonder uitzondering prachtige verhalen op. Jeugdherinneringen, brokjes levensverhalen, bijzondere gebeurtenissen, soms ook de alledaagsheid van het bestaan.

Op deze foto: Middenstand. Interieur van een slagerij. Fotografie: Schmidlin

Wij maken dankbaar gebruik van de informatie die de lezers van de rubriek geven. Onze foto-databank kunnen we door Weerzien aanvullen met gegevens als persoonsnamen, data, plaatsnamen, beschrijvingen van gebeurtenissen en korte stukken tekst die uitleg geven aan wat op de foto staat. Helaas kunnen we niet al die herinneringen toevoegen aan de beschrijvingen in de fotodatabank. Dat is niet de plaats om de vaak uitgebreide verhalen over te nemen.

Soms is dat heel erg jammer zoals bij een foto over een hockeyclub: de naam van de club, de namen van de kinderen op de foto zijn ingevoerd, het jaartal toegevoegd, de plaats waar de foto (vermoedelijk) genomen is. Er blijven herinneringen over. Herinneringen aan een bijzonder hockeyclubje, uiteindelijk een kleine ode aan een - bijna vergeten-  bescheiden mens. De reacties op de foto in de krant geven het beeld van een betrokken jeugd- en jongerenwerker avant-la-lettre.  (De betreffende foto is vanwege onduidelijke rechten (tijdelijk) offline gehaald).

De kinderen op de foto woonden in de parochie Pius X (ook wel Broekhoven 3 genoemd), een parochie waar in de jaren 60 hockey als een elitaire sport werd gezien. De ouders hadden vaak niet de financiële mogelijkheden hun kind van een (dure) hockeystick en kleding te voorzien, laat staan de contributie te betalen. Maar toen was daar pater Hendriks!

In 1956 werd hij kapelaan in de Pius X parochie. Daar richtte hij rond 1960 de hockeyclub “Osmose” op. Iedere woensdagmiddag en in de vakantieperiode werd er gehockeyd in het Leijpark, maar mogelijk ook op een ander primitief veldje “de rimboe” - ergens in het buitengebied tussen Groenewoud en Goirle. De doelen waren van kleren, stokken of stenen en de grasmat leek meer op een weiland. Deelname was vanzelfsprekend gratis. De kapelaan “regelde” bij sportzaak Hamers van Hooff goedkope (afgekeurde) hockeysticks, die de ouders voor een schappelijk prijsje konden kopen. Het doel: samen spelen voor de lol! En dat lukte prima, lezen we in de reacties op de foto. Er wordt met respect en warmte over hem geschreven: “een ‘markant’ figuur”, “begaan met kinderen”. Tijdens zijn internering in een Jappenkamp (hij was missionaris in Indonesië) liep hij volgens enkelen een “knauw” op. Zijn soms wereldvreemde gedrag werd daaraan toegeschreven. Volgens een van de reacties was hij ook aalmoezenier bij de zeeverkenners van scouting St. Adrianus in Hilvarenbeek. Ook hier weer goede herinneringen. Ditmaal over avontuurlijke vakantiekampen met een oude veerboot de “Heen en Weer”.

Kinderen stimuleren, laten spelen, laten samenwerken. Een onbezorgde tijd voor Pieter, Jos, René, Ronnie, Gijs, Charles, Frank, Margriet, Jan, Frans en al die anderen.
Pater Hendriks overleed op hoge leeftijd in Kaatsheuvel.

Dank aan Brabants Dagblad en schrijver/journalist Jeroen Ketelaars, die ons op deze manier de mogelijkheid geeft om de informatie bij onze foto's aan te vullen. En om zulke mooie herinneringen weer naar boven te brengen.

Toevoeging januari 2021: In december 2020 verscheen de laatste aflevering van Weerzien. Op de site van Brabants Dagblad lees je het artikel hierover.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag