Oude opnames van Radio Tilburg terug te luisteren

18
14-06-2016
  • digitalisering
  • uitzending
  • geluidsfragmenten
  • Radio Tilburg
  • radiouitzendingen
  • radio
  • audio
Radio Tilburg 653211Regionaal Archief Tilburg brengt vele uren aan radio-opnames van Radio Tilburg beschikbaar via de website. Het gaat om uitzendingen van 1986 tot en met 1991, de jaren dat Radio Tilburg actief was, in totaal 216 uitzendingen.

Radio Tilburg ontstond in de jaren ’80 van de vorige eeuw en kwam voort uit Radio Elisabeth, de zieken- en bejaardenomroep die uitzendingen verzorgde voor de ziekenhuizen en enkele verzorgingshuizen in de stad. De studio bevond zich in het St. Elisabethziekenhuis, het huidige Carré, waar ook de studio’s van Radio Tilburg waren gehuisvest. Radio Tilburg was de eerste lokale omroep van de stad die uitzond op de kabel en in de ether. In samenwerking met de Academie voor de Journalistiek werd het een belangrijke kweekvijver voor prominente radio- en tv- presentatoren. Zij draaiden daar hun eerste uren.

Radio Tilburg bewaarde zelf weinig opnames, de cassettes in het archief waren de voornaamste overgebleven bronnen. Mede door een reünie van de vroegere omroepmedewerkers in 2012 werd een deel van de oude radio-opnames gedigitaliseerd. Voormalig chef-technicus Martin Weijtmans werkte daarna drie jaar aan het digitaliseren van het hele archief. De kwaliteit van de oude bandjes bleek goed te zijn. Ook waren er beschrijvingen bij de bandjes: wie er op te horen waren, welke onderwerpen werden besproken en welke datum daar bij hoorde. Waardevolle informatie bij de gedigitaliseerde bestanden!

Radio Tilburg 653215In totaal gaat het om 216 uitzendingen van elk circa 22 minuten, ruim 70 uur aan materiaal. De muziek is om auteursrechtelijke reden uit de opnames gehaald, maar alle gesprekken zijn te beluisteren. Er komen straatinterviews voorbij, verslagen van raadsvergaderingen, verkiezingsprogramma’s, uitzendingen vanuit het Textielmuseum, de wekelijkse actualiteit, een in de stad neergestreken circusgroep, De Pollepel, theatergroep Jojo, stijging van de woonlasten, stadspromotie, maar ook discussies over de Golfoorlog en de positie van migranten. De laatste uitzending is van 12 mei 1991, het slotakkoord.

Beluister de opnames.

Bekijk het item van Omroep Tilburg

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag