Schepenbank Hilvarenbeek digitaal

8
22-04-2016
 • archieven
 • archief
 • schepenbank
 • Hilvarenbeek
 • digitalisering
 • Diessen
Inventarisnummer 14: betreft diefstal van een paard, 1709Na de schepenbank Geertruidenberg is nu het archief van de schepenbank Hilvarenbeek digitaal te raadplegen via deze website.

Regionaal Archief Tilburg heeft er voor gekozen om de meest geraadpleegde archieven te digitaliseren. Vorig jaar is gestart met het digitaliseren van notariële en schepenbankarchieven. Dit zijn belangrijke bronnen voor o.a. onderzoekers naar huizen, hoeven, landerijen, familiegegevens enz.

Nu is ook het archief van de schepenbank van Hilvarenbeek online te raadplegen. Het bevat documenten uit de periode 1469-1811.

De schepenbank had meerdere taken. Het was voor 1811 een lokale rechtbank, die niet alleen recht sprak in burgerlijke en strafzaken, maar had ook een taak die notarissen uitoefenen, zoals het passeren van akten van koop en verkoop, schuldbekentenissen en testamenten. De schepenbank van Hilvarenbeek bezat de hoge, middelbare en lage jurisdictie en sprak ook recht voor de dorpen Diessen, Westelbeers en Riel. De helft van de leden van de schepenbank werd benoemd door de kwartierschout en de andere helft door de heer. Vijf schepenen waren afkomstig uit Hilvarenbeek en twee uit Diessen.

Het schepenbankarchief van Hilvarenbeek bevat een grote verscheidenheid aan akten en is digitaal en gemakkelijk te raadplegen. In totaal is er 37 meter aan documenten gedigitaliseerd, bijna 132.000 scans.
De onderzoeker kan nu in alle rust en op elk tijdstip van de dag de documenten opzoeken, online lezen en downloaden. Succes met het onderzoek!

Belangrijk: Omdat dit archief nu volledig digitaal beschikbaar is via de website kan het niet langer worden aangevraagd in de studiezaal. De fysieke documenten verhuizen naar het depot in de Goirkestraat.

naar de schepenbank van Hilvarenbeek

 

1 comment

Reageren
 1. Anton | Jul 10, 2018

  Hallo,

  Ik zou graag het digitale schepenbankarchief van Hilvarenbeek willen raadplegen, maar ik krijg steeds de melding: Could not connect to server.

  Kunt u mij zeggen hoe ik deze databank kan raadplegen?

  Met vriendelijke groet,

  Anton Neggers

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag