Waargebeurd en verzonnen: het verhaal van de familie Otten

7
14-12-2015
  • social media
  • studiezaal
  • onderzoek
  • Eerste Wereldoorlog
  • Belgische vluchtelingen
  • film
  • studenten
  • Spoorzone
  • Tilburg
OttenWat begon met een foto uit onze collectie is uitgewerkt tot de productie The Curse of the Diamonds. Dit transmediaal project vertelt het verhaal van vluchtelingen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Achter het project zit een groep studenten van Fontys. Weken geleden benaderden ze ons met de vraag of ze voor hun project mochten filmen in onze studiezaal. Een project waarin feiten en fictie door elkaar lopen. Wij als archief wilden nog even nadenken of we mee zouden werken aan een project dat op feiten is gebaseerd, maar daar omheen een fictief verhaal maakt. We beslisten mee te doen.

De groep studenten kwam eerst kijken welk materiaal ze wilden en konden gebruiken. Het verhaal ging over de familie Otten (zie foto hierboven), vader Otten en zijn drie dochters uit Turnhout, die waren ondergebracht bij de familie Heerkens in de Nieuwlandstraat. Dit stukje van het verhaal klopt, zie de  beschrijving in onze fotodatabank. Van deze familie bleken we naast de foto ook de persoonskaarten te hebben. In het depotFontysstudenten Curse of the Diamonds 1 werden de stukken zorgvuldig bekeken en bepaald waar in de film welk stuk uit de collectie gebruikt kon worden. Dat originele stukken van de familie Otten gevonden werden, was een verrassing voor de studenten. Het verhaal kwam dichterbij!
Fontysstudenten The curse of the diamonds 2
Een paar dagen later kwam de 'crew' weer langs, ditmaal met camera's en de actrice die Amy Heerkens speelt in het verhaal. Tijdens de opnames in de studiezaal werd besloten ook nog de kranten op microfiches te gebruiken. En heel speciaal: er werd een 360-graden film gemaakt, als onderdeel van het project.Fontysstudenten Curse of the diamonds 5

Op 1 december 2015 ging het los, Amy Heerkens plaatste haar eerste filmpje op haar  facebook pagina, de website van The Curse of the Diamonds en op YouTube. Amy twitterde ook. Op al die kanalen was informatie over Amy te vinden en was zij te volgen in een zoektocht naar informatie over familie Otten, die in het huis van haar oma Heerkens had gezeten. In de familie Heerkens was er een gerucht over een vloek en verdwijningen en dat zou te maken hebben met diamanten die meneer Otten vanuit België had  meegenomen naar Tilburg. Dat ging Amy onderzoeken, samen met vriend Rob. Een spannende zoektocht. 

Als volger van het verhaal zag je verschillende filmpjes voorbij komen (onder andere in onze studiezaal), moest je een code oplossen, waarmee je een security system kon hacken  (zie bij Robs pc). Daar vond je de 360 graden beelden.
Tijdens de zoektocht kregen Rob en Amy ruzie wat via Skype te volgen was. Uiteindelijk riep Amy hulp in van het publiek en kon je via een sms aangeven dat je zondagavond 13 december naar de Spoorzone wilde komen. Na het invullen van een formulier via Typeform  kreeg je een email met de uitnodiging.

Fontysstudenten Curse of the Diamonds 3Na allerlei digitale media kon je zondagavond 13 december Amy en de rest van de groep studenten ontmoeten en de afloop van het verhaal achterhalen. Ook dat ging via een ingenieus systeem: een virtual reality bril. Begeleid door één van de makers van het verhaal liep je met die bril door de polygonale hal, waar op bepaalde punten stukjes verhaal in beeld en geluid voorbij kwamen. Ook was er een bril waarin de 360 graden filmpjes te zien waren, draaiend met je hoofd. Fontysstudenten Curse of the diamonds 4

Als medewerker van het archief is het bijzonder te zien wat anderen maken naar aanleiding van archiefstukken. Iets dergelijks op zoveel verschillende media, zo transmediaal, hadden we nog niet eerder meegemaakt. Smaakt naar meer?

Curse of the Diamonds

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag