Volg Amy Heerkens op haar spannende zoektocht

11
03-12-2015
 • onderzoek
 • Belgische vluchtelingen
 • Eerste Wereldoorlog
 • film
 • stamboomonderzoek
 • archief
 • Spoorzone
 • Fontys
 • studenten
 • zoeken
amy HeerkensIn de fictieve transmediale productie Curse of the Diamonds gaan de jonge studenten Amy en Rob op zoek naar het relaas van de familie Otten. Deze diamantairsfamilie vlucht in oktober 1914 van Antwerpen naar de Spoorzone in Tilburg, en heeft alle kans en kapitaal om een fatsoenlijk bestaan in Nederland op te bouwen. Helaas leert de geschiedenis anders: de familie (vader en drie dochters) verdwijnen spoorloos nadat ze een tijd in Tilburg onderdak hebben gehad. De geruchten gaan dat de vader van de familie zijn dochters om het leven heeft gebracht, maar dit verhaal word nooit opgehelderd.

Jonge studente Amy wil een einde maken aan honderd jaar van speculaties en besluit op zoek te gaan naar het verhaal van de Otten familie. Van haar Tilburgse oma, die in de Nieuwlandstraat woont, hoort ze het begin van het verhaal. Daarna duikt ze het archief in om meer gegevens over de familie Otten te vinden. Rob filmt het hele proces en via Amy's website, de filmpjes, op Facebook en Twitter kun je geheel volgen.

Bekijk hier hoe het bezoek aan haar oma afliep:


En het bezoek aan Regionaal Archief Tilburg:


Tijdens haar zoektocht doet ze enkele schokkende ontdekkingen en kent ze veel tegenslag. Ze heeft hulp nodig van het publiek en uiteindelijk kun jij haar helpen om deze speurtocht in de Spoorzone tot een goed einde te brengen. Volg Amy en Rob de komende dagen en help mee!

MOVIESTILL CurseoftheDiamonds (003)Curse of the Diamonds is een transmediaal project dat is ontwikkeld door studenten van de Fontys Academy for Creative Industries in Tilburg. Middels een aantal spannende webisodes en een live event op 12 december wordt het verhaal van de Otten familie uit de doeken gedaan.

3 reacties

Reageren
 1. Wim | Dec 06, 2015

  Hallo Amy.

  Ik ben Wim Heerkens en heb ook een Oma die Johanna Otten heette

  * 27-1-1869  Moergestel + 1-5-1960.  Tilburg

  en getrouwd was  X 13-1-1890 met Wilhelmus Nicolaas Heerkens

  * 21-2-1865  Tilburg       + 20-6-1939  Tilburg

  Mijn Oma was wees en kwam van Moergestel 

  De tak van Heerkens is uitgezocht en er is een boek van door een paar neven van mij uitgezocht.

  Ben zelf wel bezig met de voorouders van Oma maar ben ook met andere familie bezig.

  Misschien heb je hier wat aan anders neem maar een keer contact op.

 2. Sander | Dec 05, 2015

  Het gaat om een fictieve productie beste Ton..?!

 3. Ton | Dec 04, 2015

  Is er geen voornaam van de heer Otten bekend?

  Ik zit in mijn hoofd met een Alphonsus Maria Otten geboren 25-11-1872 te Tilburg (vader Adriaan Otten en moeder Johanna Hagen). Deze man trouwt te Geel (Gheel) België op 20-08-1898 met Regina Carolina Proost (vader Carolus Theodorus Proost en moeder Josephina Struijck). Zij krijgen vier kinderen: zoon Alfred Johannes Josephus 10-05-1899 te Geel; dochter Johanna Regina Alphonsa Otten 30-09-1900 Geel; dochter Margaertha Charlotta Francisca 14-09-1904 Geel; dochter Maria Henrica 13-11-1905 te Geel.

  Alphonsus Maria is te Tilburg overleden op 27-01-1949; hij is dan weduwnaar van Regina Carolina Proost.

  Zijn vader en moeder zijn circa 1870 vanuit Hilvarenbeek naar Tilburg; vader was toen landbouwer en bij geboorte van Alphonsus Maria was hij koopman. Circa 1875 vertrekt het gezin uit Tilburg. In het bevolkingsregister is de plaats waar ze heen gaan voor mij niet leesbaar.

  Mogelijk heb je hier wat aan.

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag