Twee eeuwen Tilburgse Textielfabrieken

6
04-11-2015
IMG_1899Twee eeuwen, 424 fabrieken, 32 deelnemers en vijf coaches. Regionaal Archief Tilburg heeft een nieuw onderzoeksproject naar honderden textielfabrieken. Vandaag kwamen de deelnemers bijeen in het archief. Ze hadden zich opgegeven om mee te helpen in het doen van onderzoek naar de fabrieken. We kennen allemaal de AaBe, Eras en 'den Ènneking', maar wie kent de fabriek J.J.P. IMG_1918Day, Emotex of Excelsior?

Twee eeuwen Tilburgse textielfabrieken is een project van Regionaal Archief Tilburg. Het projectteam bestaat uit vijf personen: Astrid de Beer, Jantiene van Elk, Ans Holman, Rob van Putten en Petra Robben. Twee leden van het team maakten de inventarisatie van de fabrieken. Zij gebruikten bronnen als adresboeken, kranten, hinderwetvergunningen en archieven van de Kamer van Koophandel. Het projectteam geeft ook instructie over de collectie documentatie en boeken van het TextielMuseum, genealogie en bevolkingsregister, archieven en inventarissen, hinderwetvergunningen en notariële akten en kadaster.

De motieven van de deelnemers om mee te doen waren divers. Toch waren er enkele redenen die steeds terugkeerden: 'geboren en getogen in Tilburg en daarmee liefde voor de stad en de textiel', 'familie in de textiel: vaders en moeders, opa's en oma's, of zelf actief in de textiel'. De derde reden was vanuit studies geschiedenis of sociaal-economische geschiedenis. Het archief is blij met deze expertise en betrokkenheid. Vele handen maken licht werk. In maart 2016 wordt de balans opgemaakt. Of het onderzoek dan klaar is, hangt af van de beschikbare archieven en of alle s gevonden kan worden. Aan de inzet van de 32 deelnemers zal het niet liggen. Die staan klaar om te beginnen.

Voor een overzicht van de 424 fabrieken, kijkt u alvast eens op de Tilburg Wiki.

2 reacties

Reageren
 1. Paul | Feb 25, 2016
  In Tilburg is nu nog bedrijf Innofa actief, waar 2 kleinzonen van George Dröge de directeuren zijn. Zij kunnen vertellen over hun vader en grootvader? www.innofa.com .
 2. Arjan Barnard | Nov 10, 2015

  L.s

  Als voorzitter van de stichting Fabrieksschoorstenen STIF beschikken wij over een lijst van rond de 100 namen waar ooit een fabrieksschoorsteen in Tilburg gestaan heeft

  Mocht dat voor uw onderzoek interessant zijn hoor ik het graag. 

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag