Bezoek uit Baarle-Nassau

3
14-10-2015
  • Kennisuitwisseling
  • kennismaking
  • wethouder
  • burgemeester
  • bezoek
  • Baarle-Nassau
bezoek BaarleNassau 1_kleinMet enige regelmaat ontvangen we bezoek uit gemeenten uit ons werkgebied. Zo ook op dinsdag 13 oktober 2015, toen burgemeester M. de Hoon-Veelenturf , wethouder J. van Cranenbroek en J. Vermeer en gemeentesecretaris T. van der Horst kennis kwamen maken. Mevrouw De Hoon-Veelenturf is burgemeester van Baarle-Nassau sinds juni 2015, vrij kort nog maar dus. Heel prettig dat zij zo kort na haar aantreden met wethouders en de gemeentesecretaris kwam kijken hoe de gemeentearchieven van Baarle-Nassau zijn opgeslagen, gedigitaliseerd, toegankelijk gemaakt en beschikbaar gesteld.

bezoek BaarleNassau 5_kleinHoofd archief, Gert-Jan de Graaf, gaf allereerst een korte toelichting op ons werk en projectleider Luud de Brouwer leidde de groep door de website en de bouwvergunningen-tool. Er kwamen voorbeelden voorbij van samenwerking met heemkundekringen uit Udenhout, Geertruidenberg, Oosterhout, Gilze en Rijen, Goirle. Uit Baarle-Nassau is een dergelijke samenwerking met bijvoorbeeld Heemkundekring Amalia van Solms nog niet gerealiseerd. Iets voor de toekomst?

bezoek BaarleNassau 3_kleinDaarna werden in het depot opzienbarende stukken uit de collectie van Baarle-Nassau bekeken. Diverse charters lagen klaar, waaronder een vonnis van Infante Isabella door de Raad van Brabant uit 1599.
Er zijn documenten uit 1918 waaruit blijkt dat Baarle-Nassau in dat jaar electrisch licht kreeg. Dit kwam van een particulier initiatief van A.L. Janssen van de 'Maatschappij tot verschaffing van electrisch licht te Baarle-Nassau'. Er zijn foto's en documenten uit de oorlogen, over grenskaarten en registratie van Belgische vluchtelingen.
Het gebonden werk uit de schepenbank van 1735 lijkt te beginnen met een koffievlek (dat in die periode een populaire drank begon te worden), maar het kan net zo goed inkt zijn.

bezoek BaarleNassau 6_klein

De gemeente heeft de wens om samen met Baarle-Hertog een Europese Gemeente te worden. Als dat werkelijkheid worden is Regionaal Archief Tilburg het eerste archief met een Europese Gemeente in het werkgebied! Daar kijken we best naar uit!

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag