Gezocht: Vooroorlogse stamppot rauwe andijvie.

0
31-07-2015
  • kookboek
  • Jacques Meerman
  • Koninklijke Bibliotheek
  • archief
  • Flickr
  • Delpher
  • stamppot
  • recepten
  • amdijvie

andijvie en gehaktbal

Schrijver Jacques Meerman vertaalde een groot aantal kookboeken, maar nu is hij bezig met een eigen boek over de geschiedenis van de Nederlandse keuken. Hij is momenteel op jacht naar het oudste recept voor stamppot rauwe andijvie.

Tijdens zijn research kwam Meerman geen ouder recept tegen dan een recept uit 1940, en die stamppot werd gemaakt met kaas in plaats van spek. De auteur kan haast niet geloven dat dit het oudste recept zou zijn van dit Nederlandse culinaire icoon, en roept nu dus de hulp in van het publiek.

Meerman vraagt liefhebbers van de Nederlandse keuken om de archieven in te duiken en bijvoorbeeld de oude kookboeken of receptenschriftjes van (overgroot)moeder door te spitten, op zoek naar het oudste stamppot-rauwe-andijvie-recept. Wie een oud recept vindt kan dat mailen naar zijn uitgever.

voorpagina goedDiegene die het oudste recept instuurt, krijgt een vermelding in het komend najaar te verschijnen boek Kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken.

Natuurlijk zijn we na het lezen van dit bericht ook op zoek gegaan naar een recept van deze klassieker.recept

In de privécollectie van Ans Holman zit het NCB kookboek uit 1934 met daarin een recept. Te gebruiken voor zowel sla als andijvie. Het was natuurlijk maar net wat de groentetuin in overvloed bood. Een leuk detail is dat al deze recepten in het boek standaard voor 8 personen zijn.


Daarnaast is de collectie kranten van de Koninklijke Bibliotheek een onuitputtelijke bron voor allerlei zoektochten. Of je nu op zoek bent voor je stamboom of in dit geval  naar een recept van andijviestamp.
Ook hier resultaat met zelfs een recept uit 1932.

andijvie krant
( Nieuwe Tilburgsche Courant 4 januari 1932)

In onze collectie bevinden zich een aantal handgeschreven receptenboekjes. Een ervan is gefotografeerd en hier te raadplegen. Helaas levert dit boekje alleen gestoofde andijvierecepten ( en recepten voor heerlijke desserts).
We dagen je uit een nog ouder rauwe andijviestamprecept op te duikelen uit een kookboek, krant of receptenschriftje.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag