#Historypost. 609 zoenen in een brief!

4
20-07-2015
  • archieven
  • archief
  • HistoryPost
  • Tweede Wereldoorlog
  • brief

Brief p.1Mijn lieve schat, hartelijk dank voor je dikke brief van 1 april, met een inhoud van welgeteld 609 zoenen ter eere van mijn verjaardag. Zeg, je hebt toch geen zoencomplex, is het wel? 609 zoenen, dat is werkelijk niet mis, ’t is een geluk, dat ze maar van papier zijn. Ik kan me zoo voorstellen, dat je ’t fijn vindt, dat ik zoveel schrijf, als ik van jou ’t zelfde kon zeggen, zou ’t nog des te beter zijn. Maar gelukkig heb je ditmaal eens ’n lange brief geschreven, wat je dus nog niet verleerd hebt. Zo begint de brief die de in Rotterdam woonachtige Marga op 17 april 1944 schrijft aan haar geliefde Christiaan 'Chris' van Rooij, die als Unterscharführer diende in het Duitse leger.

Verder in de brief feliciteert ze hem met zijn bevordering; ‘als je zoo door gaat, ben je net met je zestigste jaar generaal’, ook de oorlog komt uitgebreid aan de orde. Evenals Chris' alcoholconsumptie, waar Marga een duidelijke mening over heeft: ‘wat me anders absoluut niet bevalt, is dat zuipen van jou. Ik snap niet, dat je er zoo over schrijft, alsof je er nog trots op bent ook. Ik vind, dat je je moet schamen. Als je werkelijk ooit in aanmerkingen zou willen komen met mij te trouwen, dan zal je dat zuipen af moeten leeren. Ik zou niet graag zien, dat de vader van mijn kinderen ’n zuiplap was.

Marga besluit haar brief met: Dus mijn lieveling, denk veel aan mij, vecht goed, drink niet teveel, en vergeet mijn goede raadgevingen niet. Vele kussen, en ’n innige omhelzing van je liefhebbende Marga.

Erg lang heeft de liefde tussen Chris en Marga niet geduurd. Op 28 oktober 1944 stierf de in Loon op Zand geboren Christiaan, 22 jaar oud.

Deze brieven zijn te vinden in archief 1531, collectie Gerard van Rooij, 1802-2003
De rest van de brief is hieronder te lezen:
brief p.2 en 3brief p.4brief p.5brief p.6 en 7brief p.8

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag