Hulp van de experts

0
20-03-2015
  • foto
  • wevershuisje
  • vrijwilligers
  • Schutsboom
  • Heemkundige Kring de Vyer Heertganghen
  • Goirle
  • foto's
  • beeldbank
Wie deze heren zijn? Tja, volgens de beschrijving:

"een biljartclub uit Goirle voor hun gewonnen prijzen."
Weet u dan genoeg? Misschien...

U hebt vast wel eens gesnuffeld in de beeldbank van het archief. Tussen de meer dan 100.000 foto's die u daar kunt bekijken, hebt u een foto van een familielid gevonden, van het huis waarin u of uw ouders opgroeiden of van een evenement waar u bij was.
Samen met een aantal vrijwilligers proberen we de foto's een adequate beschrijving te geven: wie staan op de foto, wanneer en waar werd de foto genomen. Misschien hebt u tevergeefs gezocht: 100.000 foto's is soms nog niet genoeg: die ene foto van dat familielid of van dat huis zit nou net niet in onze collectie. Maar het kan ook zijn dat de beschrijving van de foto te summier was. Omdat wij ook niet alles weten. En het is natuurlijk heel spijtig als dat de reden is dat u mis grijpt.


Gelukkig kregen we een tijd geleden het aanbod van de Heemkundige Kring De Vyer Heertganghen in Goirle om mee te helpen met het vervolmaken van de beschrijvingen van de Goirlese foto's. Geweldig natuurlijk, want wie kan er nu beter de foto's beschrijven dan de heemkundigen uit de gemeente zelf? Om enkele nadere werkafspraken te maken, bezocht ik daarom enkele weken geleden de thuisbasis van de kring: het Heemerf “De Schutsboom”.

Het werd een hartelijke ontvangst in hun prachtige onderkomen. Overal was het een drukte van belang: natuurlijk in de "potstal" waar zo'n 10 vrijwilligers gezellig aan de koffie zaten om daarna snel weer verder te gaan met hun  werkzaamheden in het archief, het museum, de tuin of een van de vele andere klussen. Van Gerrit van Heeswijk kreeg ik een privé-rondleiding langs de opstallen: het wevershuisje, waar je je zo in "de aardappeleters" van Van Gogh waant;  het museum, klein maar fijn, waarin het verhaal van Goirle tot leven komt, en een blik op de andere karakteristieke gebouwen en gebouwtjes. Voor de kruidentuin kom ik later in het jaar nog wel een keer terug.

De vrijwilligers zijn enthousiast aan het werk gegaan. De Goirlese foto's zullen binnenkort nog beter terug te vinden zijn, waar u zich ook bevindt of het nu in Goirle is of in Australië!
En, als u toch in de buurt bent: een bezoekje aan de Schutsboom kan uw beeld van het Goirle van vroeger zeker verrijken. Een aanrader.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag