Nieuw op de website: zoeken in archieven

2
13-03-2015
 • zoeken
 • website 2015
 • website
 • vernieuwing
 • uitleg
 • feedback
 • archieven
 • archief
De allergrootste verandering in de nieuwe website is het zoeken in archieven. Terwijl we tot op heden met word-documenten werkten om de inventarissen van archieven te presenteren gaat dat nu volledig op de schop.

De afgelopen anderhalf jaar is hard gewerkt om de inventarissen in een nieuwe standaard om te zetten: EAD. Deze standaard staat het toe dat de informatie uit de archieven veel beter door anderen gebruikt kan worden bv. door portals als Europeana en APEX.

Wat verandert er voor onze bezoekers?

- aanvragen via de applicatie in de studiezaal. Dit zal nog niet direct beschikbaar zijn, maar wordt in de loop van 2015 gerealiseerd.

- betere zoekresultaten van de beschrijvingen in de inventarissen.

- directe link tussen beschrijvingen en gescande archiefbestanddelen.

- directe link tussen beschrijvingen en eventuele nadere toegangen in de genealogische database en de nadere toegangen.

Zoals het zoekonderdeel Archieven nu op de nieuwe site te zien is, heeft het nog onvolkomenheden. Het is nog een test-site, en dus houden we de oude site nog even in de lucht. De database is inhoudelijk hetzelfde, alle archieven zijn overgenomen in de database op de nieuwe website, maar de presentatie is anders. We nodigen je uit erin te gaan zoeken en we horen graag wat je ervan vindt. Op elke pagina in de nieuwe site staat rechts de feedback-knop. Zo laat je ons eenvoudig weten wat je op- en aanmerkingen zijn.

2 reacties

Reageren
 1. jojanneke | May 12, 2015

  Beste Ton,

  Dank voor uw reactie. Jammer dat u meer tevreden bent over de oude site. Het ontbreken van 'Inzien van bronnen' op de nieuwe site is door velen al als een gemis gemeld. Daar maken we werk van, het komt terug op de nieuwe site. Aan het onderdeel 'Archieven' op de nieuwe site wordt nog gesleuteld, dat is nog niet helemaal klaar. Zolang er gesleuteld wordt, blijven de twee websites naast elkaar bestaan.
  We zijn ons er ook van bewust dat gewenning aan een site belangrijk is voor onze gebruikers en dat de overgang lastig is. Herziening van onze oude site werd na vele jaren gebruik naar onze mening nodig. We hopen dat u als we definitief over gaan naar de nieuwe site toch nog met plezier naar gegevens op zoek gaat. Heeft u meer tips, aanbevelingen of vragen, laat het ons weten. Door de feedback van gebruikers van de site kunnen we 'm alleen maar beter maken.

  Met vriendelijke groeten,

  Jojanneke van Zandwijk van Regionaal Archief Tilburg

 2. Ton | May 10, 2015
  Het vele werk van jullie ten spijt kan ik niet stellen dat het er met de nieuwe site allemaal overzichtelijker en handiger op is geworden. Het zal allemaal wel een gewenningsproces zijn, maar als vrijwel dagelijks bezoeker van uw site val ik toch steeds terug op de "oude" waar naar mijn mening niets aan veranderd had hoeven te worden. Ik zie het bij de archieven van meer gemeenten die met een nieuwe site zeggen of claimen de toegang gemakkelijker te hebben willen maken, maar die daar tot op heden ook niet in zijn geslaagd. Of er een site gelikt uitziet is voor mij persoonlijk van geen enkel belang. Voorop staat de bereikbaarheid van het archief en de verschillende onderdelen ervan. Als voorbeeld "het inzien van de bronnen", gebeurt in de oude situatie in een handomdraai. Kom daar bij de nieuwe site maar eens om. Naar mijn persoonlijke mening is het absoluut geen vooruitgang, eerder het tegenovergestelde. 

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag