Archief schepenbank Geertruidenberg digitaal!!

2
11-02-2015
 • digitalisering
 • schepenbank
 • Geertruidenberg
vierschaar GeertruidenbergOp dit moment is Regionaal Archief Tilburg bezig met het digitaliseren van de meest geraadpleegde archieven van de gemeenten binnen haar werkgebied.
Afgelopen jaar is er gestart met het digitaliseren van notariële- en schepenbankarchieven. Belangrijke bronnen voor o.a. genealogen en onderzoekers naar huizen, hoeven, landerijen enz. Sinds vorige week is ook het archief van de schepenbank van Hollands oudste stad, Geertruidenberg, thuis te raadplegen. Het omvat de periode 1554-1810.

Het stadsbestuur bestond uit een schout, twee burgemeesters, zeven schepenen en een thesaurier. Zij werden bijgestaan door de stadssecretaris. De administratie over de dagelijkse gang van zaken (de ‘huishouding’) vinden we terug in het stadsarchief. Daarnaast hadden de schepenen ook zogenaamde judiciële bevoegdheden. Het schepencollege mocht rechtspreken in civiele zaken. Dit vond plaats in de Vierschaar (zie afbeelding) op het stadhuis van Geertruidenberg aan de Markt. Daarnaast zorgden zij ervoor dat overdrachten van onroerend goed, testamenten, delingen van goederen, schuldbekentenissen, voogdij- en boedelrekeningen en verklaringen over alles en nog wat keurig werden geregistreerd.

We komen in dit archief niet alleen akten over Geertruidenberg tegen, maar ook over Made. Tot 1795 behoorde dit dorp tot de jurisdictie van Den Berg, zoals deze stad in de volksmond wordt genoemd. Made vaardigde ieder jaar twee personen af om zitting te nemen in het schepencollege van Geertruidenberg. Vanaf laatstgenoemd jaar kreeg Made een eigen schepenbank.

Het gedigitaliseerde archief, met zijn grote verscheidenheid aan akten, is dus vanaf heden thuis, zo nodig vanuit een luie stoel, gemakkelijk te raadplegen.

Leuke weetjes:
• De omvang van het papieren archief omvat vier meter.
• Het archief bestaat uit 58 inventarisnummers.
• Er zijn 11.066 scans gemaakt

Ga naar de schepenbank van Geertruidenberg

2 reacties

Reageren
 1. Regionaal Archief Tilburg | Apr 16, 2015

  Beste Dymphie,

  Goed te lezen dat je er zo enthousiast over bent. We zullen en de komende jaren steeds meer gaan digitaliseren om het onderzoekers steeds gemakkelijker te maken.

  Groetjes Regionaal Archief Tilburg

 2. Dymphie | Mar 10, 2015

  Fantastisch dat de Schepenbank van Geertruidenberg nu digitaal raadpleegbaar is.

  Geen getuur meer op de fiches in het leesapparaat

  Voor mij een TOPPER ik ben er ontzettend blij mee en hiervoor mijn oprechte dank aan al degenen die dit verwezenlijk hebben.

  Bedankt !

  Dymphie Lobbezoo van Disseldorp.

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag