Heemkundekring Tilborch een nieuw honk in Regionaal Archief Tilburg

2
29-01-2015
  • Tilburg
  • grafheuvels
  • Heemkundekring Tilborch

Henk Veltmeijer, voorzitter van Heemkundekring Tilborch, is een gelukkig man. 'Voor het eerst heeft de Tilburgse heemkundekring een eigen honk, zoals het een vereniging betaamt,' zo vertelt de trotse voorzitter in zijn welkomstwoord. Vanaf vandaag, 15 januari 2015, vinden de maandelijkse lezingen van de heemkundekring plaats in Regionaal Archief Tilburg. Naast gebruik voor lezingen op de donderdagavonden, kreeg de Heemkundekring ook een eigen ruimte voor vergaderingen en overleg van de werkgroepen
.heemkundekringtilborg

Bestuurslid Sander van Bladel is blij dat de heemkundekring is verhuisd. 'Het was vertrouwd bij Boerke Mutsaers, maar het is een logische overstap. Er zijn veel leden die regelmatig in het archief te vinden zijn als vrijwilliger of medewerker. Wel hebben ze er aan moeten wennen. Zo zou het parkeren een probleem kunnen zijn en het feit dat hier geen café is, werkte ook niet in het voordeel.' Miriam van den Dries is een van diegenen die moet wennen: 'Ik vond het bij Boerke Mutsaers juist leuker. Lekker ouderwets!'

De eerste 2015-01-15 21.06.39lezing, die gaat over het begraven van voorouders in de natuur, wordt gegeven door archeoloog Johan Hendriks (1954). Blijkbaar is het onderwerp goed gevallen, want er zijn maar liefst meer dan zestig liefhebbers van heem en erfgoed naar het archief gekomen om te luisteren naar zijn verhaal en te kijken naar de talloze foto's die hij maakte van hunebedden, paalgraven en grafheuvels.  In Noord-Brabant blijken die vooral in het zuiden te liggen, op de zandgronden. Minder graven zouden er zijn gelegen in het Brabantse westen en noorden, waar meer kleigrond is. In de omgeving van Tilburg  kennen we allemaal de graven op de Regte Hei bij Alphen en Riel. Toch blijken er heel dichtbij ook in Tilburg grafheuvels te zijn geweest. 'Er zijn urnen gevonden op de plaats waar nu de Jan Aartestraat gelegen is,' zo vertelt de archeoloog.

Zouden de heemkundeleden in de gaten hebben dat ze met hun nieuwe verenigingshonk daar nu letterlijk bovenop zitten? Regionaal Archief Tilburg is gefundeerd op de grafheuvels van de Jan Aartestraat. 

b6c9ca8b-78bf-447f-99fa-ed1d941a1241

De onderste foto is afkomstig uit collectie Beeldonline Regionaal Archief Tilburg nr. 045457. Na de voltooiing van het onderzoek van de grafheuvels op de Regte Heide, werden ze gerestaureerd met de hulp van veertig, uit Tilburg afkomstige werkelozen.(1935)

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag