Lancering digitale geschiedenislokalen in Tilburg en Haarlem

1
14-01-2015
  • Geschiedenislokaal
  • geschiedenis
  • onderwijs
  • erfgoededucatie
  • educatie
In Tilburg en Haarlem wordt op donderdag 22 januari de lancering gevierd van een nieuw fenomeen: het digitale geschiedenislokaal. Speciaal voor het onderwijs is per stad een website ontwikkeld met lokale historische bronnen, zoals foto’s, documenten, plattegronden en filmfragmenten. De Tilburgse historische bronnen zijn afkomstig uit de collecties van Regionaal Archief Tilburg, Stadsmuseum Tilburg, TextielMuseum, Bibliotheek Midden Brabant en de Brabant Collectie. De Haarlemse bronnen zijn afkomstig uit de collectie van het Noord-Hollands Archief en worden het komende jaar aangevuld met bronnen van andere culturele instellingen.

Geschiedenislokaal.nl is een initiatief van het Noord-Hollands Archief en Regionaal Archief Tilburg, en is ontwikkeld in samenwerking met ab-c media. Het digitale lokaal is bedoeld om historische bronnen toegankelijk te maken voor het onderwijs. Deze sites bieden docenten en leerlingen basis- en voortgezet onderwijs (en andere geïnteresseerden) de bronnen voor een historische les, werkstuk, spreekbeurt of presentatie. De inhoud is thematisch gegroepeerd. Werkt een leerling aan een werkstuk over Tilburg in de Tweede Wereldoorlog, dan vindt hij/zij op Geschiedenislokaal013.nl de belangrijkste bronnen. Deze zijn te raadplegen, printen, delen op Pinterest, Facebook, Twitter en downloaden op goede resolutie voor gebruik in presentaties of werkstukken. Naast het aanbieden van basisdocumenten, wil Geschiedenislokaal stimuleren dat educatieve gebruikers verder onderzoek doen in de cultureel-historische collecties van de stad.

Benieuwd? Kom op 22 januari om 17.00 uur naar de lancering in Haarlem of Tilburg en/of kijk vanaf die datum op Geschiedenislokaal013.nl (Tilburg) en Geschiedenislokaal023.nl (Haarlem).
Bijzonder is dat Geschiedenislokaal zo is opgezet, dat andere culturele instellingen in Nederland, zoals archieven, musea en historische verenigingen, voor een klein bedrag hun eigen lokale Geschiedenislokaal kunnen inrichten. Het Regionaal Archief Nijmegen is de eerste afnemer.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag