Jong geleerd, oud gedaan: Archiefonderzoek vanaf het basisonderwijs

1
09-01-2015
  • bronnen
  • erfgoededucatie
  • onderwijs
  • leerlingen
  • educatie
8a8bf3f5-8adc-3281-108e-14e3fa999068+(1)2014 ligt alweer achter ons, dus tijd om terug te kijken op dit educatieve jaar. Educatie & participatie zijn begrippen die bij Regionaal Archief Tilburg sterk met elkaar zijn verbonden. Het gaat over het (beter) gebruik van bronnen door de bezoekers en daarmee bijdragen aan het bevorderen van het cultuurhistorisch onderzoek. Hieronder volgt een overzicht van de educatieve groepsbezoeken.

De vraag van de school is vaak het uitgangspunt om een programma in te plannen. Voor het basisonderwijs zijn er enkele terugkerende thema’s, maar komen er ook specifieke vragen aanbod. Zoals dit jaar de vraag van basisschool Caecilia uit Berkel-Enschot. Zij vierden het 800-850 jaar bestaan van hun dorp. Samen met deze school hebben we een programma ontwikkeld voor de midden- en bovenbouw. Leerlingen maakten kennis met historische feitjes uit hun omgeving, door zich te verdiepen in archiefbronnen.
Tilburg, groei van de stad 84
Willem II 163
Stamboomonderzoek  25
Marietje Kessels 173
Berkel-Enschot 160
Tweede Wereldoorlog  15
Totaal aantal leerlingen 620

Ook het voortgezet onderwijs wist het archief in 2014 weer te vinden. Zoals 2College Durendael en Cobbenhagenlyceum. Voor deze groepen zijn op maat programma’s ontwikkeld, zodat de werkwijze aansluit bij hun leeftijd en opleiding. Een tweede klas beet zich samen met hun docent geschiedenis vast in huizenonderzoek. Iedere leerling onderzocht een eigen pand met diverse archiefbronnen, boeken en plattegronden.
Industrialisatie (VMBO 4) 9
Tilburg rond 1900 (HAVO 4) 60
Huizenonderzoek (VWO 2)  23
Totaal aantal leerlingen 92
  
Een groepsbezoek brengen aan het archief is mogelijk om woensdag en donderdag. Groepen kunnen hiervoor een afspraak maken via boekingen@regionaalarchieftilburg.nl. Het afgelopen jaar brachten, behalve schoolgroepen, ook enkele andere organisaties een bezoek aan Regionaal Archief Tilburg. Uitgangspunt blijft het leren gebruik maken van bronnen (iedereen wordt dus aan het werk gezet) en daarmee het bevorderen van cultuurhistorisch onderzoek.
13Volt 15
Oud-docenten Mill-Hill college 30
Vrienden van Dordrechts Museum  100
Totaal aantal personen 280
Studenten komen zowel individueel als in groepsverband naar het archief. Afgelopen jaar ontvingen we onder andere de eerstejaars studenten van de Pabo in Tilburg. Zij kregen de opdracht om een erfgoedles te ontwikkelen voor een basisschoolgroep.
Reinwardt Academie Amsterdam 25
Pabo Tilburg eerstejaars 110
Totaal aantal studenten 135
De medewerkers van het archief gingen ook zelf op pad. In totaal kregen 535 leerlingen een les in de klas of in de wijk van de school.

Als laatste speelt Regionaal Archief Tilburg ook een belangrijke rol in de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit. Basisschool Jan Ligthart Rendierhof uit Tilburg en basisschool Torenschouw uit Oosterhout worden ondersteund in hun vraagstuk om erfgoededucatie te verankeren in hun schoolcurriculum.

Hartelijk dank aan Petra, Natascha, Karin, Ans, Petra, Hoi-Shan en Fons!

 

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag