Jaaroverzicht 2014: boordevol activiteiten

2
29-12-2014
  • terugblik
  • activiteiten
  • 2014
  • overzicht
  • jaaroverzicht
Een terugblik op onze activiteiten in 2014.

Op donderdagavond 16 januari was Regionaal Archief Tilburg uitgenodigd om een avond te vullen bij de Oudheidkundige KringGeertruydenberghe. Astrid de Beer vertelde over de Charterbank Geertruidenberg en Raamsdonk.
Elke twee jaar doen we mee aan een onderzoek om de tevredenheid onder onze gebruikers te meten. Begin januari was de uitslag vanhet onderzoek uit 2013 bekend. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: we scoorden hoog, een 8,2, hoger dan het landelijk gemiddelde van 7,7!
Luud kwam met het idee of we niet wat konden met #Shelfies in archieven. Een twittercampagne onder archieven, zoals al gaande was onder bibliotheken. Die twitterden foto’s van boekenplanken met #LibraryShelfie. Dat moest onder archieven ook lukken, toch? Het werd een enorm internationaal succes.
Vrijdag 21 februari 2014 vierden we feest. Het bijzondere archief van Geertruidenberg-deskundige Bas Zijlmans werd overgedragen. Kaarten, foto's, studies, brieven, documenten, allemaal netjes gerubriceerd in categorieën. In totaal ruim 20 meter. Zoiets krijgen we niet elke dag door een particuliere schenking!
In april bereikten we op Facebook 2000 volgers. Gesloten testamenten werden na jaren geopend. We waren partner in de manifestatie Open Joodse Huizen en we vroegen vele vrijwilligers om te helpen gegevens van Belgische vluchtelingen toegankelijk te maken. Daarmee kwam het tweede gedeelte van de database met de namen van Belgische vluchtelingen  online te staan! Bezoekers kunnen zoeken in 10582 namen van Belgische vluchtelingen tijdens de Eerste Wereldoorlog.
We gingen nauw samenwerken met het BHIC om ’s avonds te chatten met onze webbezoekers.
En we leverden materiaal voor de manifestatie Grenzeloos Tilburg 1914-1918.

Steeds meer archieven van Regionaal Archief Tilburg worden gedigitaliseerd en vanaf 13 mei 2014 is daar weer een nieuwe digitale bron bijgekomen. Na de registers van de Burgerlijke stand, doop-, trouw- en begraafboeken, bevolkingsregisters, notariële archieven, rechterlijke archieven en gemeentebesturen kun je nu ook een dorpsbestuur als bron digitaal inzien.
We werkten samen met de Bibliotheek Midden Brabant voor het vullen van de Heritage browser en we besteedden aandacht aan kaarten en straatnamen.
Regionaal Archief Tilburg bezit een aanzienlijk aantal muurkranten. Deze verschenen tussen 1978 en 1995 met pakkende koppen en gericht tegen de gevestigde orde. Ze werden geplakt op Tilburgse muren op in het oog springende plaatsen. Hoog tijd om wat meer te gaan doen met deze bijzondere bron!
We introduceerden Stef Uijens van de faculteit Boekwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Hij doet onderzoek in ons archief.
En nog een belangrijk iemand om te introduceren: heel gelukkig waren we met de komst van Gert-Jan de Graaf als nieuw hoofd van ons archief!
Er brak een rumoerige zomer aan: tien weken gingen we dicht voor een interne verbouwing. De medewerkers werkten door tussen stof, bouwvakkersradios, lekkages en bouwmaterialen. De ontwikkeling leest als een soap. Jean-Paul blogde er wekelijks over.
Om de verbouwingsboel even te ontvluchten, trok een aantal medewerkers in het roze verkleed over de Tilburgse Kermis om stemmers te winnen voor ons Stuk van het Jaar.
Eind augustus stelde Regionaal Archief Tilburg de genealogische data zoals die in de database zit beschikbaar als Open Data. We streven er naar het komende jaar meer van de informatie als open data beschikbaar te stellen.
11 september was het groot feest, toen heropenden we op officiële wijze het gebouw. Wethouder Marcelle Hendrickx zette bij wijze van officiële handeling haar handtekening op een digitaal scherm en op een muur. Die middag lanceerden we ook ons nieuwe logo.
We trokken honderden bezoekers tijdens Open Monumentendag en we werden 10e in de landelijke verkiezing Stuk van het Jaar, waarvoor Omroep Brabant een tv-item maakte.
Achter de schermen werd en wordt druk gewerkt aan een nieuwe website. De huidige website en vormgeving hebben we sinds 2010 en we vinden dat het beter kan. Webgebruikers veranderen, manieren van zoeken veranderen. Het is tijd dat onze website daarin mee verandert.  
Op 1 december hadden we burgemeester Noordanus op bezoek bij de overdracht van de 100e editie van Magazine De T en in december kwamen de DTB’s van Tilburg, Oisterwijk en Berkel-Enschot online beschikbaar.
Al met al een jaar waarin veel is gebeurd! Hier lees je maar een gedeelte van onze drukke bezigheden.
In een aparte lijst geeft Yvonne nog een overzicht van de aanwinsten die we in 2014 binnenkregen. En Luud blogt nog over de statistieken.
We kunnen terugkijken op een succesvol jaar. Op naar een nieuw, vol, bruisend jaar! We wensen iedereen een goed en gezond 2015.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag