Brief van een soldaat november 1944

1
16-12-2014
  • Van Ham
  • soldaten
  • Terry Dobson
  • bevrijding
  • Tweede Wereldoorlog
  • inkwartiering
  • foto
  • aanwinst
TeddyDobson1Een van de bevrijders van Tilburg was Teddy Dobson. Hij was ingekwartierd bij de Tilburgse familie van P. van Ham. De dochter Victoire Knibbeler-Van Ham, die nu in Berkel-Enschot woont, schonk onlangs de brief van deze soldaat aan het Archief.  Victoire was een zeer populaire naam in de dagen van de bevrijding. Tussen het gezin van Ham en Teddy Dobson was tijdens het 'samenwonen' een hechte band ontstaan.

Brief 28 november 1944
My dear Mama and Papa schrijft Dobson in een brief van woensdag 28 november 1944, vandaag precies 70 jaar geleden. Mama en papa Van Ham hebben hem even tevoren een brief geschreven in het Nederlands. De taal vormde geen barrière, er was een speciale vertaler werkzaam bij zijn militaire onderdeel: You can write us every time.

Familie Van Ham
Pierre van Ham, geboren in 1903, was kassier bij de Nederlandsche Bank in de Stationsstraat. Samen met zijn vrouw Tilly Raaijmakers en de vier kinderen Kees (1936), Victoire (1937), Annie (1939) en Jan (1944) woonde het gezin in de Magazijnstraat nummer 25 te Tilburg. Naast Teddy Dobson was ook Jimmy ingekwartierd bij de familie. Zijn achternaam is niet bekend. De avonduren werden ook vaak doorgebracht in huize Van Ham. Met een luchtbuks werden er in de keuken hele competities op touw gezet. Een grote ronde loden schijf aan een ketting diende als schietschijf. Ook zoontje Kees en dochtertje Victoire mochten af en toe meedoen. En blikje marmelade of een reep chocolade vormde de hoofdprijs.

Bevrijdingsleger in Duitsland
Op 28 november 1944 is Teddy Dobson 30 kilometer van Kiel gelegerd. In de brief spreekt hij uit liever in Holland te zijn gebleven.  Misschien dat er nog een korte vakantie mogelijk zou zijn, om even terug naar Tilburg te komen. Zorgen worden gedeeld zoals over zijn vrouw, die thuis in Rochdale een operatie in het ziekenhuis had moeten ondergaan. Hij hoopt ook zijn echtgenote een keer mee naar Tilburg te kunnen nemen.

Hij eindigt met Your dearest Friend Teddy, hoe de oorlog voor hem en zijn vrouw verder is gelopen is niet bekend. Het was een nog een lange weg naar Berlijn....Wel hebben we kunnen vaststellen dat Teddy Dobson de oorlog heeft overleefd.

Na deze brief is er nooit geen contact meer geweest tussen de familie Van Ham en Teddy Dobson.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag