We werken aan een nieuwe website

4
30-10-2014
  • website2014
  • website
  • digitale dienstverlening

Regionaal Archief Tilburg werkt aan een vernieuwde website. De huidige website en vormgeving hebben we sinds 2010 en we vinden dat het beter kan. Webgebruikers veranderen, manieren van zoeken veranderen. Het is tijd dat onze website daarmee mee verandert.

Achter de schermen is hard nagedacht en een plan opgesteld over wat we willen en waar we met de website naartoe moeten. Belangrijk in het maken van keuzes was waar onze websitegebruikers het meest naar op zoek zijn. Je raadt het al: stamboomonderzoek! In de huidige website moet je weten waar je moet zijn, een paar keer klikken en dan pas kun je zoeken naar personen. Als zoveel mensen naar onze site komen om personen te zoeken, waarom maken we het dan niet veel makkelijker voor hen?

We besloten tegemoet te komen aan de vele stamboomzoekers, zonder andere onderzoekers te laten verdwalen.

We kwamen tot een paar basisstellingen:
-Manage the task, not the content: Mensen komen met een vraag naar onze site, met een doel. Dat doel willen ze zo snel en makkelijk mogelijk bereiken. Voor het merendeel liggen die doelen in een relatief klein deel van de huidige website: zoeken naar personen, beelden of archieven. Die zaken zijn onze ‘toptaken’ en krijgen dus een prominente plaats in de vernieuwde site.

- Less is more: We hebben de neiging veel tekst te gebruiken, veel uit te leggen. Hedendaagse webgebruikers zijn niet dol op lappen tekst. Wil je op de huidige site op zoek naar een persoon, dan bieden we eerst een enorme uitleg hoe dat moet. Het zoekvenster staat vrij klein aan de rechterkant. Dat kan anders, dat kan directer. De focus komt op het zoekvenster, de uitleg blijft, maar korter en overzichtelijker.

- Show, don’t tell: We willen helderder laten zien wat we doen als archief. Nu presenteren we ‘nieuws’ op de site. Een paar woorden verwijzen naar een ‘nieuwsitem’. Veel directer is het om te laten zien, met een afbeelding, wat we willen vertellen. Dat toont veel meer de dynamiek van ons archief.

Uiteraard blijven de databanken met alle zoek functionaliteiten gewoon bestaan. De vormgeving daarvan zal veranderen, maar aan de inhoud veranderen we niets!
Voor ons is het een spannende tijd. De website is een erg belangrijk onderdeel van ons werk. We houden onze volgers zo goed mogelijk op de hoogte van de vorderingen en de wijzigingen. De gebruikers van de site krijgen de gelegenheid geven feedback te geven op de nieuwe site en daar gaan we goed naar luisteren!

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag