Stand van zaken verbouwing: deel 5, wolkbreuk en watervallen

63
30-07-2014
  • wolkbreuk
  • verbouwing
  • lekkage
  • Kazernehof
  • Herinrichting


De 1e fase van de verbouwing zit erop! Zeven kantoorruimten en twee toiletten zijn volledig in het nieuw gestoken. Dat betekent nieuwe plafondplaten, andere beschildering, een marmoleumvloer en automatische verlichting. Op maandag was het zover en kon de verhuizing van alle 21 werkplekken naar het nieuwe gedeelte plaatsvinden. Met behulp van onze collega’s van het TextielMuseum werden alle kamers ingeruimd. Vervolgens werd iedereen voorzien van aansluitingen op het netwerk, waardoor er weer gebeld en gemaild kon worden. Alles liep perfect, totdat …… op maandag 28 juli een wolkbreuk letterlijk en figuurlijk alles in het water gooide. Volgens onze eigen weerman viel er in korte tijd meer dan 30 mm. De goten en afvoeren konden het niet aan en stroomden over. Daarnaast onweerde en bliksemde het en dreunde het rondom het gebouw. Door de enorme hoeveelheid neerslag werden er in totaal negen lekkages gemeld, waarbij het soms leek alsof we in een vergiet zaten. Gelukkig vonden al deze lekkages plaats in dat gedeelte waar nog verbouwd wordt en dus niet in het nieuwe gedeelte. Oef.

De lekkages ontstonden in de Educatieruimte, hal, zolder en Studiezaal. Zo kwam het water in de Educatieruimte door de pas gestucte muur heen. In de hal druppelde het via het dak, langs het raam en de lamellen wat voor een plas water zorgde. Vervolgens moest de zolder het ontgelden en werden daar twee lekkages ontdekt.
Maar het meest verontrustende is wat er in de Studiezaal gebeurde en vooral in de daarnaast aangebrachte kantoorruimte. In het bezoekersgedeelte van de Studiezaal werd een gedeelte van de pas geplaatste wand met steenstrips kletsnat. Via een van de goten van de sheddaken stroomde het water er langs. Vlak in de buurt liep een andere goot over wat voor een nieuwe lekkage zorgde.

Maar we zijn er nog niet, want toen was het de beurt aan de naastgelegen kantoorruimte van de Studiezaal. Het geluid was oorverdovend en het leek alsof de Niagara Watervallen waren gearriveerd. Het was één grote waterval die uit maar liefst vijf plafondplaten tegelijk kwam. Met bakken en een container probeerden we de stortvloed op te vangen. Maar er was geen houden aan. Daarnaast konden de platen elke moment naar beneden vallen, maar gelukkig hadden de weergoden dat ook in de gaten en vonden het mooi genoeg. Het was zeer beangstigend en we konden er niets tegen doen. Behalve dan foto’s maken en een filmpje….. Langzaam werd het buiten droog, maar dat kon niet gezegd worden van de kantoorruimte. Het water stroomde zelfs onder de scheidingswand de Studiezaal binnen, waardoor deze bezaaid lag met diverse plassen als gevolg van drie lekkages.Net als bij de start van de 1e fase van de verbouwing is dus ook de 2e fase spectaculair begonnen. Deze verbouwing is nu al een unieke herinnering en zal worden opgeslagen als een eigen archiefstuk. We hebben nog vier weken voor de boeg. Wat staat ons nog meer te wachten?

Wil je de vorderingen van de verbouwing bijhouden, volg ons dan op Twitter, Instagram of Facebook. Daar plaatsen we regelmatig een update met foto’s.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag