Verbouwing: medewerkers, vrijwilligers en toiletten

0
09-07-2014
  • vrijwilligers
  • verbouwing
  • toiletten
  • medewerkers
  • La Poubelle
  • Kazernehof
  • Herinrichting
Vorige week, op 30 juni 2014, zijn we begonnen met de verbouwing. Wat is er in een week tijd veel werk verzet! Stichting Mooi Zo Goed Zo had veel van het overbodige interieur opgehaald, maar er bleef nog wat over. Daarvoor is Kringloopbedrijf La Poubelle ingeschakeld. Zij nemen graag goederen die geschikt zijn voor hergebruik over van particulieren en organisaties. Deze krijgen een plek in hun winkel en vinden zo hun weg naar een tweede huis. Regionaal Archief Tilburg steunt dit initiatief en doet hier dan ook graag aan mee. Op 4 juli stond La Poubelle aan de deur en onder tropische temperaturen werd alles meegenomen wat hergebruikt kon worden.

De verbouwing gaat in drie fases, zodanig dat alle medewerkers gewoon aan het werk kunnen blijven. Hierdoor kan de dienstverlening nog enigszins doorgaan, maar alleen voor gemeenten en mensen die dringend een bouwtekening nodig hebben. Voor alle andere bezoekers en vrijwilligers is dat onmogelijk omdat we gewoon de ruimte niet hebben. Veel van onze vrijwilligers (71 in totaal) zijn zó gemotiveerd dat ze absoluut door willen werken! Daarom werken tientallen vrijwilligers twee dagen in de week in de bibliotheek van onze collega’s van het TextielMuseum, die daar alle medewerking aan gaven. Daarvoor onze hartelijke dank!

In totaal zijn tijdens de verbouwing nog 21 medewerkers werkzaam in het pand van de Kazernehof. Ze zijn verdeeld over slechts vijf kamers en dat vraagt natuurlijk veel aanpassingsvermogen en begrip van het personeel. Vooral als er nog eens tientallen bouwvakkers werken, die boren, spijkeren, frezen, opbouwen en afbreken. Voor degenen die wel eens een verbouwing hebben meegemaakt weten dat er dan ook muziek is, afkomstig uit echte bouwradio’s. Zo ook hier, waardoor alle medewerkers de hele dag kunnen ‘genieten’ van de muziek. Het geluid dendert zo de kamers binnen, maar gelukkig zitten de kamerdeuren er nog in!

Wat is er al gebeurd? In de Studiezaal is inmiddels een wand gezet en zijn de balie en het tapijt eruit gesloopt. Op sommige plekken zat het tapijt zo vast dat dit alleen met veel water losgeweekt kon worden. Dus de brandslang erop, waardoor het een natte boel werd. Gelukkig konden we dit zelf doen en hoefde de Brandweer deze keer niet te komen….
Vervolgens is in het oude magazijn een wand geplaatst, waarmee de nieuwe garderoberuimte in de maak is. Tegelijkertijd zijn er ook zeven kantoorruimten onder handen genomen. De stukken plafond en tapijt vlogen daar om je oren. Door een stofgordijn in de gang hadden de medewerkers van het archief er geen last van. Na het opruimen konden de schilders hun gang gaan en inmiddels zijn al vijf ruimten voorzien van een nieuwe verflaag. Maar dat is nog niet alles, want ook aan de toiletten voor medewerkers is een begin gemaakt en zijn nu voorzien van nieuwe tegels. Er is dus al veel werk verricht.

Over toiletten gesproken. De huidige medewerkers maken nu gebruik van de toiletten van de bezoekers, maar daar is ook al aardig wat gesloopt. Als eerste werd de verlichting weggehaald in het deel waar je je handen kunt wassen. Toch even zoeken zonder licht! In de kleine kamertjes zelf bleef de verlichting hangen, maar ligt wel het complete plafond eruit. Dat betekent dat je nu tegen enkele oorspronkelijke balken uit 1841 aankijkt, de tijd waarin dit gebouw werd gerealiseerd. Hoe zou Koning Willem II, die dit gebouw voor zijn troepen liet bouwen, het gevonden hebben dat er na ruim 170 jaar naar zijn balken gekeken wordt, terwijl wij onze behoeften doen?
Overigens is er wel een overeenkomst. Toen stonden er namelijk Koninklijke paarden naar de balken te kijken en nu doen de besten paarden van onze eigen ‘stal’ dat. Zie het als het beleven van een historische sensatie, maar dan anders! Wat kan een verbouwing toch unieke dingen opleveren.

Wil je de vorderingen van de verbouwing bijhouden, volg ons dan op Twitter, Instagram of Facebook. Daar plaatsen we regelmatig een update met foto’s.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag