We zijn begonnen met de verbouwing!!!

0
03-07-2014
  • verbouwing
  • Mooi Zo Goed Zo
  • Kazernehof
  • Herinrichting
Na maanden van voorbereiding zijn we deze week van start gegaan met de intense verbouwing van Regionaal Archief Tilburg. Hierdoor zijn we sinds 23 juni al gesloten voor bezoekers en vrijwilligers wat tot 9 september zal duren. Het markante rijksmonument uit 1841 blijft aan de buitenkant intact, maar de binnenkant wordt volledig gemoderniseerd, natuurlijk met inachtneming van de monumentale status.

Oorspronkelijk gebouwd als paardenstallen van Koning Willem II werd het U-vormige pand aan de
Kazernehof later in de 19e eeuw in gebruik genomen door wollenstoffenfabriek BeKa tot 1967. In de jaren '80 werd het gebouw vervolgens verbouwd om het geschikt te maken als archief. In 1988 was de verbouwing gered en nam de archiefdienst haar intrek. Sindsdien is de binnenkant en het daarbij behorende interieur vrijwel niet gewijzigd. Al tijden waren er plannen om dit aan te passen aan de huidige wensen. Na ruim 25 jaar is het dan zover.

Omdat het interieur aangepast gaat worden, wordt bijna alles in het gebouw vervangen. Dit betekent dat veel spullen niet meer nodig zijn. Maar vernietigen is voor Regionaal Archief Tilburg een woord dat niet in onze woordenlijst staat, dus geven we het interieur dat niet terugkomt na de verbouwing gratis weg aan organisaties die het goed kunnen gebruiken.

De stichting Mooi Zo Goed Zo is de organisatie die dat allemaal heeft begeleidt. Mooi Zo Goed Zo heeft als doel om Tilburg leefbaarder te maken door wensen te realiseren die goed zijn voor de stad. Vrijwilligers steken de handen uit de mouwen en bedrijven, fondsen en organisaties helpen mee met materialen, deskundigheid en geld om die wens daadwerkelijk mogelijk te maken.
Regionaal Archief Tilburg heeft heel veel materiaal beschikbaar gesteld aan maar liefst 15 instellingen (!), waarbij Mooi Zo Goed Zo de verdeling op een uitstekende wijze heeft gecoördineerd. Dat gebeurde afgelopen vrijdag, 27 juni 2014, waarbij de instellingen hun bestelde materialen kwamen ophalen. De dankbaarheid die wij vervolgens terugkregen van al die instellingen is met geen pen te beschrijven. Daarom is dit zeker voor herhaling vatbaar. Hierbij wil ik dan ook de coördinator van de stichting Mooi Zo Goed Annemiek Hamers hartelijk danken.

Doordat hierdoor alle ruimten nu leeg zijn, is op maandag 30 juni meteen begonnen met het slopen van tussenwanden, plafonds, vloerbedekking etc. Ook de omgeving van de Kazernehof weet nu dat de verbouwing een feit is, want deze werd op 1 juli ingeluid met een bezoek van de brandweer. Met loeiende sirenes kwamen ze het terrein oprijden omdat het brandalarm was afgegaan. Inderdaad, niet als gevolg van een echte brand, maar vanwege verbouwingswerkzaamheden.
Kortom, we zijn begonnen!!

Wil je de vorderingen van de verbouwing bijhouden, volg ons dan op Twitter, Instagram of Facebook. Daar plaatsen we regelmatig een update met foto’s.


Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag