Microfiches verdwijnen uit de studiezaal

3
09-06-2014
  • studiezaal
  • scans
  • microfiches
  • leesapparaten
  • digitaal
De afgelopen 10 jaar heeft Regionaal Archief Tilburg heel veel bronnen voor stamboomonderzoek digitaal online gezet. De database heeft een persoonsnamenindex waardoor de onderzoeker relatief eenvoudig in al die miljoenen akten kan zoeken. Ondanks dat stonden al die archiefbronnen ook nog op microfiche in de studiezaal. Een aantal bezoekers bleef die fiches ook gebruiken, vaak simpelweg omdat ze dat gewend waren.

Nu het gebouw aan de Kazernehof een opknapbeurt krijgt is dat een natuurlijk moment om eens kritisch te kijken naar wat er allemaal in de kasten en lades in de studiezaal staat. Wat er via de website digitaal beschikbaar is zal in de studiezaal verdwijnen. Raadpleging van de bronnen kan dan nog uitsluitend via de website. In de studiezaal blijven, net als nu, voldoende pc's beschikbaar om dat te kunnen doen.
In de toekomst gaan steeds meer microfiches verdwijnen naarmate er meer digitaal beschikbaar komt via de website.

Doordat er straks minder microfiches zijn, verdwijnen er ook een aantal microfichereaders. Die apparaten nemen behoorlijk wat ruimte in beslag. In de huidige plannen blijven er vijf leesapparaten en een microficheprinter beschikbaar voor de bezoekers.

Dit is een volgende stap in de omslag waar Regionaal Archief Tilburg al enkele jaren mee bezig is. Steeds meer informatie zal bijna uitsluitend via de website en op een digitale manier beschikbaar zijn en komen. De website komt dit jaar ook nog aan de beurt. Het presenteren van de digitale archiefbronnen via de website willen we aanmerkelijk verbeteren. Daarover een andere keer meer.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag