Beelden van de Groot-Kempische Cultuurdagen

0
21-04-2014
  • Naaijkens
  • W.Bekkers
  • Hilvarenbeek
  • films
  • aanwinst
Nog niet zo lang geleden zijn er twee films uit het gemeentehuis van Hilvarenbeek in beheer overgenomen. Ze zijn in zwart-wit gefilmd en hebben geen geluid. Mirjam Heijs heeft ervoor gezorgd dat de films op youtube zijn geplaatst.

Het blijken juweeltjes van beelden te zijn over de Groot Kempische Cultuurdagen in Hilvarenbeek in de zomer van 1961. De eerste film is gemaakt op zaterdag 21 juli en de tweede op zondag 22 juli. Centrale figuur in beide films is de Beekse burgemeester J.P.M. Meuwese. Bekenaar Jan Naaijkens, ook hier en daar op de films te zien, draagt bij aan de activiteiten.

Zaterdag 21 juli start de dag met de ontvangst van de gasten op het gemeentehuis. Daarna volgt de opening van de tentoonstelling Kunstschatten uit Kempische Abdijen, die werd geopend door de toenmalige KVP minister Jo Cals. Aan het einde van de dag kondigt het Antwerps Trompetterkorps de befaamde Brabantse koffietafel op het Vrijthof aan. De toen bekende toneelspeler Albert van Dalsum trad die zaterdag op en is veelvuldig op de film te zien.

De tweede film op zondag 22 juli begint met de gang naar de hoogmis in de parochiekerk St. Petrus Banden om half tien. Hierbij is mgr. W. Bekkers, bisschop van 's-Hertogenbosch aanwezig, begeleid door de gilden St. Joris en St. Sebastiaan. Een half uur later wordt de kerkdienst in de Hervormde Gemeente gehouden. Tijdens de middag zijn er optredens, een concert met het Brabants Kamerorkest en het toneelstuk Fanfarella, een komedie van Jan Naaijkens.

Herkent u mensen uit de film, wilt u dat dan ons laten weten ?

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag