Europeana 1914-1918. Herdenking 100 jaar Eerste Wereldoorlog in Nederland

0
12-03-2014
  • Koninklijke Bibliotheek
  • Europeana
  • Eerste Wereldoorlog
  • digitaliseren
  • 1914-1918
Op 12 maart was de Nederlandse aftrap van Europeana 1914-1918 in de Koninklijke Bibliotheek. Europeana is Europa's grootste online platform voor cultureel erfgoed, de campagne 1914-1918 is erop gericht om zoveel mogelijk informatie (dagboeken, brieven,ansichtkaarten, foto's, films, herinneringen etc.)over de Eerste Wereldoorlog te verzamelen, te digitaliseren en op de website te plaatsen. Europeana 1914-1918 heeft al verschillende landen aangedaan, Nederland is het elfde land. Het is de bedoeling dat er op deze manier een pan-Europees archief over de Eerste Wereldoorlog tot stand komt, belangrijk voor het waarborgen van ons cultureel erfgoed.

Nederland was wel neutraal gedurende de Eerste Wereldoorlog, maar dat betekende niet dat 'wij' niets met de oorlog te maken hadden. De land- en zeemacht werd gemobiliseerd, Nederland had te maken met economische dwangmaatregelen, voedselschaarste en (vanaf 1915) met de dreiging van een Duitse duikbotenoorlog. Vanaf de zomer van 1914 vluchtten vele Belgen naar Nederland waar zij korte of langere tijd opgevangen en gehuisvest werden. Gedurende de jaren '14-'18 werden er verschillende interneringsdepots voor Duitse (Bergen), Belgische (Gaasterland, Zeist, Harderwijk en Oldebroek) en Britse (Groningen) soldaten opgezet. Kortom: de Nederlandse bevolking kreeg te maken met de oorlog, of zij nu wilde of niet

De heer Van Lith vertelde tijdens de aftrap dat zijn vader in de zomer van 1914 een jongetje van 10 jaar oud was. Samen met zijn familie was hij op vakantie in Duitsland. De oorlog brak uit en het gezin wilde terug naar Nederland. En dat ging niet zomaar; er reden geen treinen meer. Het gezin huurde een paard en wagen om naar het volgende dorp te komen, misschien dat er daar wel een trein reed naar Nederland. Deze herinneringen zijn opgeschreven en bewaard gebleven. De vader van de heer Van Loon kreeg in 1916 voor zijn derde verjaardag een prachtig houten speelgoedfort van zijn oom. Deze oom was gemobiliseerd en had - omdat er vrij weinig gebeurde- tijd genoeg om een houten fort te figuurzagen en te schilderen. Ook dit soort voorwerpen horen bij het verhaal van 1914- 1918. Europeana organiseert zogenoemde collectiedagen om informatie te digitaliseren, je verhaal zelf toevoegen op de website kan ook.

Het Nos journaal van 11 maart heeft een item over Europeana. (te zien vanaf 18.27 min.)

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag