De kantwerksters van 's Gravenmoer

0
26-01-2014
  • vrijwilligers
  • 's Gravenmoer
  • kantwerksters
  • kantklossen
In de lijst van aanwinsten 2013 staat het gemeentebestuur ’s Gravenmoer vermeld.
Het gaat om het herverpakken van dit archief
Een groot gedeelte van het herverpakken en vernummeren is onder begeleiding van de afdeling Beheer door een van onze vrijwilligers gedaan die wel een hele speciale band heeft met dit archief.

Vernummeren kan een hele puzzel zijn

Jan Blaas doet al sinds 2008 onderzoek naar de kantwerksters van ’s Gravenmoer en was zodoende een regelmatige bezoeker van de studiezaal en gebruiker van dit archief. Maar gedeelte van dit archief waren nog niet goed ontsloten en schoongemaakt. Het onderzoek waar Jan mee bezig was vroeg om intensieve naspeuringen in het betreffende archief. Tegelijk met het onderzoek werd het archief schoongemaakt. Er werden heel wat liastouwtjes verwijderd en heel wat zand weggeborsteld dat achtergebleven was uit de tijd dat de documenten opgesteld waren. (het zand werd gebruikt om de inkt sneller te laten drogen)

De hobby van Jan zijn vrouw, kantwerken, en een bezoek aan de open dag van de Heemkundekring in Oosterhout was de aanzet tot dit onderzoek. Er waren al wel 200 namen verzameld van kantwerksters maar Jan heeft  door onderzoek in allerlei archieven 689 kantwerksters gevonden die over een periode van 300 jaar actief zijn geweest in de ’s Gravenmoer en omgeving. Meer over de geschiedenis leest u hier.
Er is in het verleden al wel vaker onderzoek gedaan  naar het kantklossen. Maar het draaide dan voornamelijk om het produkt maar niet om de mensen erachter. Jan Blaas heeft geprobeerd de kantwerksters van ’s Gravenmoer een naam te geven. Het resultaat van zijn onderzoek zal medio september 2014 in boekvorm verschijnen.

 

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag