De beginjaren van de radio

2
22-01-2014
 • Tweede Wereldoorlog
 • radiostraat
 • radiodistributie
 • radio
 • Raadhuisstraat
 • P.T.T.
 • Heuvelstraat
 • censuur
 • aanwinst
Van Luuk Fikken ontving het Archief stukken van de heer Antoine van Boxtel (1885-1964). Naast directeur van de firma W. van Boxtel & Zn., opgericht in 1905 als fabriek in verlichtingsarmaturen was hij beheerder van de rijksradiodistributie voor de P.T.T. rayon Tilburg. Deze distributie zorgde ervoor dat de uitzendingen vanuit Hilversum ontvangen konden worden. Hiervoor moest een vergunning worden verleend door de P.T.T.
Antoine van Boxtel

Vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw is de radio een zeer populair medium. De televisie deed pas vanaf de jaren zestig zijn intrede.  Aanvankelijk werden alleen de uitzendingen van Hilversum 1 en 2 uitgezonden, later werden ook grammofoonplaten gedraaid. In Tilburg is er zelfs een straat naar genoemd, de Radiostraat. De eerste Philips radio was van Volt.

servicewagen van de technische dienst 1938


Echter de radio was soms zeer moeilijk te ontvangen. Nieuwe kabels moesten worden aangelegd om tot een betere ontvangst te komen. In Tilburg gebeurde dat rond 1936. Berichten van de luchtbeschermingsdienst werden ook via de radio verspreid.

Antoine van Boxtel moest op 15 juli 1943 gedwongen afscheid nemen van zijn functie als beheerder van de rijksradiodistributie voor de P.T.T. belangen rayon Tilburg. Alle Tilburgers moesten in die tijd hun radiotoestel inleveren, al volgde menigeen dit bevel niet op. De zijgevel van radiohandel en radiodistributiedienst Van Boxtel op de hoek van de Raadhuisstraat en de Zomerstraat, nu Heuvelstraat 126, werd in oktober 1944 geraakt door granaatvuur tijdens beschietingen.
radiofiets van de firma Van Boxtel NV

Na de oorlog werd het Tilburgsche Radio-Distributie Bedrijf Van Boxtel een bloeiend bedrijf.

De stukken zijn opgenomen in de collectie documentatie 399.

4 reacties

Reageren
 1. Jan Geerlings | Mar 22, 2020
  In bovenstaand artikel wordt de fa. W. van Boxtel & zoon, opgericht in 1905, genoemd. Deze firma heeft in 1919 het eerste transformatorhuisje in de gemeente Beesel, provincie Limburg geïnstalleerd. Dat staat er nog steeds en is ook nog in bedrijf. Ik heb nog een heel oude foto van toen het transformatorhuisje klaar was. Het bedrijf heette toen: Fa. W. van Boxtel & Zn. Electro technische fabriek voor Hoog- en Laagspanningsnetten. Kan iemand mij meer informatie geven over deze firma? Met name over de tak die transformatorhuisjes bouwde.
 2. Sjef | Jun 27, 2019
  Toen van Boxtel de nationale radioprogramma’s doorstraalde in de jaren dertig werkte mijn moeder zaliger op het kantoor aldaar. In de door van Boxtel zelf uitgezonden programma’s konden de luisteraars muzikale verzoeknummers aanvragen. Bij mijn beste weten werden die een of meerdere malen per week dan uitgezonden. Mijn moeder was er tot haar dood trots op dat zij degene was die dan als omroepster dienst deed. Zij werd op straat zelfs herkend. Ik ben in het bezit van een foto van haar pal voor zo’n vooroorlogse microfoon met een kloeke schellak plaat in haar handen. In haar tijd werkte er ongeveer 300 mensen bij van B. Zij is in 1912 geboren in Tilburg en aldaar in februari 1993 overleden. Haar meisjesnaam was Heuvelmans (voornaam Zus). Misschien heb ik hiermee een kleine lacune opgevuld. Met plezier gedaan. Sjef Douwes
 3. Roger | Sep 02, 2018
  Heel graag
 4. Hans | Jan 29, 2017

  Goede middag,

  Ik vond met opruimen op zolder een foldertje in kleur van een Philips 931A in 1931 uitgegeven door NV Radiodienst en Handelmy van Boxtel te Tilburg, 's-Bosch en Breda.

  Bij belangstelling zal ik het voor u scannen en mailen.

  Met vriendelijke groet,

  Hans Op den Camp

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag