Wordt de Kaart van Zijnen het archiefstuk van het jaar?

2
30-09-2013
  • Tilburg
  • kaarten
  • verkiezing
  • stukvanhetjaar
  • Stuk van het Jaar
  • kartografie
  • Kaart van Zijnen
Welk stuk is het mooiste, meest bijzondere archiefstuk uit de Nederlandse collecties? In oktober loopt de landelijke verkiezing Stuk van het Jaar. Wij denken dat de Kaart van Zijnen een goede kans maakt! Dit stuk is afgelopen zomer door onze achterban als mooiste gekozen uit een voorverkiezing. Stemmers van toen: laat je weer horen!

Dit archiefstuk van enorme afmetingen moet het opnemen tegen veertig andere archiefstukken uit heel Nederland. Nog even in het kort: de kaart is meer dan drie bij vier meter groot en is mogelijk de grootste 18e eeuwse kaart van de wereld. Op de kaart staat de ‘Heerlijkheid Tilburg en Goirle’ uit 1760. De kaart hing in het kasteel van Tilburg. Diederik Zijnen is de maker van deze plattegrond, vandaar de naam Kaart van Zijnen. Hij tekende heel nauwgezet. Leg je deze kaart over een huidige plattegrond van Tilburg en Goirle, dan klopt vrijwel alles. Regionaal Archief Tilburg digitaliseerde dit enorme archiefstuk in 2011. De Kaart van Zijnen is nu tot in het fijnste detail digitaal te bestuderen op de website en op Tilburg op de Kaart.
De kaart in het echt bekijken is moeilijk, maar er is nu wel de gelegenheid om een prachtige replica te bekijken. In MFA De Poorten in de Hasseltstraat in Tilburg hangt een enorme reproductie in een permanente expositie over het Kasteel van Tilburg.


Stem je ook? Dat kan tot en met 27 oktober.

 
De landelijke publieksactiviteit ’Stuk van het Jaar’ geeft een idee welke interessante, vreemde, mooie, spannende en bijzondere archiefstukken zich in de Nederlandse archiefinstellingen bevinden. De verkiezing sluit aan bij de Maand van de Geschiedenis. Bekijk alle 41 stukken en breng je stem uit op www.onsdna.nl/stukvanhetjaar

‘Stuk van het Jaar’ is een initiatief van BRAIN (Branchevereniging Archiefinstellingen Nederland), Bedrijfshistorie Rabobank, Gemeentearchief Gemert-Bakel, BHIC, Regionaal Archief Tilburg en partners.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag