De Kaart van Zijnen is ons Stuk van het Jaar

0
05-09-2013
  • verkiezing
  • stukvanhetjaar
  • Stuk van het Jaar
  • maand van de geschiedenis
  • Kaart van Zijnen
We zijn eruit! Na een maand 'likes' verzamelen via onze Facebookpagina hebben we de winnaar van onze voorverkiezing van Stuk van het Jaar. De Kaart van Zijnen is overtuigend als favoriet uit de bus gekomen.

Dit op één na allergrootste archiefstuk van Nederland doet in oktober mee aan de landelijke verkiezing van Stuk van het Jaar. Een mooie inzending, waarmee we hoog hopen te scoren!!!

Er is geteld via 'likes' op Facebook en berichtjes op het weblog. De uitslag is als volgt:
1. Kaart van Zijnen   (76)
2. Muurkranten   (51)
3. Reisdagboek   (47)
4. Dagboek van Helga Deen   (44)
5. Onnozele kinderen   (41)
6. de Sjoelbak én de Brief van het riekende lijk    (27)
7. Lias    (23)
8. Huldeblijk aan Willem II    (22)
9. Film van Maria Gorettihuis    (19)


Tijdens de Maand van de Geschiedenis staat de Kaart van Zijnen tussen alle 40 archiefstukken die meedingen naar de titel Stuk van het Jaar. We hopen dan ook weer op een groot aantal stemmers!

Nog even het verhaal van de kaart:
Deze plattegrond is meer dan drie bij vier meter groot en is mogelijk de grootste 18e eeuwse kaart van de wereld. Op de kaart staat de ‘Heerlijkheid Tilburg en Goirle’ uit 1760. De opdrachtgever van de kaart is de Graaf van Hogendorp, eigenaar van het grondgebied van de Heerlijkheid. De kaart hing in het kasteel van Tilburg, zodat alle bezoekers van de graaf goed konden zien hoe imposant hij was met zo'n groot gebied.

Diederik Zijnen is de maker van deze plattegrond, vandaar de naam Kaart van Zijnen. Hij tekende heel nauwgezet. Leg je deze kaart over een huidige kaart, dan klopt vrijwel alles. Regionaal Archief Tilburg digitaliseerde dit enorme archiefstuk in 2011. De Kaart van Zijnen is nu tot in het fijnste detail digitaal te bestuderen.

De Kaart van Zijnen behoort zonder twijfel tot de grootste archiefstukken van Nederland. Tot nu toe weten we van slechts één stuk dat iets groter is, een Geologische Kaart van de Lekdijk Bovendams van RHC Rijnstreek en de Lopikerwaard.

De gehele Kaart van Zijnen bestuderen? Ga dan naar de speciale viewer. Daar is het ook mogelijk een reproductie van de kaart te bestellen.

De Kaart van Zijnen bekijken in combinatie met latere kaarten? Ga dan naar Tilburg op de Kaart. Je zult via Google Maps zien dat Zijnen zijn werk heel goed heeft gedaan!

Het hele digitaliserings en conserveringsproces nog eens zien? Bekijk dan het filmpje van Anne Neijnens.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag