Voorverkiezing Stuk van het Jaar 10: Hulde aan Willem II

0
27-08-2013
  • verkiezing
  • stukvanhetjaar
  • Stuk van het Jaar
In de maand augustus houdt Regionaal Archief Tilburg een verkiezing onder de collectiestukken. Hier stuk 10: een pentekening als huldeblijk aan Willem II.

In 1855 maakte Eduard Meijer een enorme pentekening van 82 x 66,5 cm. Onderwerp is een huldeblijk: Willem II wordt met deze prent hulde gebracht door de Vereniging Het Metalen Kruis.
Het is ongelofelijk fijn getekend en redelijk uniek in zijn soort! Het lijkt een gravure, iets wat te drukken is in een bepaalde oplage, maar het is een pentekening. Er is er dus maar één van. Dit is vrij uniek in deze afmeting.


Het is een weelderige tekening met aan de bovenzijde het portret van Willem II. Verder zijn er vele symbolische tekeningen van Gerechtigheid en Edelmoedigheid, medaillons, trofeeën, wapens, stralenbundels, engeltjes etcetera.
 
Het Metalen Kruis van 1830-1831 is een eenmalige Nederlandse onderscheiding die in 1831 werd toegekend aan degenen die aan de Tiendaagse Veldtocht (2 tot 12 augustus 1831) hadden deelgenomen. Er zijn er ongeveer duizend van gemaakt, niet van metaal, maar van brons.

Is dit je favoriete archiefstuk? Laat het ons weten via het reactieformulier hieronder of via Facebook
Dit was het laatste stuks. Je kunt stemmen op verschillende stukken!

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?

We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 19.00 tot 22.00 uur via chat.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via e-mail.
sluit Online op dit moment
-
Stel een vraag