Huisnummers in Tilburg

6
19-06-2013
  • onderzoek
  • Tilburg
  • straten
  • Rob van Putten
  • huisnummering
  • bevolkingsregister
De bevolkingsregisters zijn een rijke bron van informatie. Niet alleen de samenstelling van een gezin, de beroepen die uitgeoefend werden maar ook van alles over wat komt en gaat in een huis. Helaas was de plaats waar het huis stond tot nu toe lastig terug te vinden.

 Al vanaf de late middeleeuwen komen er in Tilburg straatnamen voor. Deze namen ontstonden in de volksmond en verwezen meestal naar de bestemming, de geografische ligging, terreingesteldheid of naar een bewoner. Een overzicht van de rond 1870 bekende straatnamen vindt u hier.

 In 1880 nam de gemeenteraad het besluit om straatnaambordjes te laten vervaardigen en op 8 oktober 1881 stelde de gemeenteraad een eerste lijst met 87 straatnamen vast. Maar dit betekende nog niet dat de huisnummering per wijk verdween. Tilburg was vroeger administratief onderverdeeld in 13 wijken en vanaf 1889 zelfs veertien wijken. De wijken werden aangeduid met een letter. Huizen werden per wijk genummerd waarbij het nummer vooraf gegaan werd door de letter van de wijk. Pas in 1910 ging men over tot straatgewijze nummering. De straten liepen hierbij van noord naar zuid en van oost naar west, met de oneven nummers aan de rechterzijde en de even nummers aan de linkerzijde. alleen bij pleinen werd doorlopend genummerd. Dit systeem wordt tot op de dag van vandaag nog steeds gehanteerd in Tilburg.

Vooral doordat er steeds meer huizen werden gebouwd op open plekken tussen de bestaande bebouwing was het een aantal keren nodig om alle huizen een nieuw nummer te geven. De laatste grootscheepse vernummering vond plaats in 1910 toen de wijkgewijze nummering plaats maakte voor de vernummering per straat.
Dankzij de inspanningen van Rob van Putten is het nu eenvoudig om van een Tilburgse huisnummering (eigenlijk wijknummering) van 1890 naar de huidige tijd te gaan.
Via de startpagina van Regionaal Archief Tilburg vindt u de omnummeringslijsten

6 reacties

Reageren
  1. luud | Jan 25, 2019

    @Cor

    Voor Oirschot moet je bij onze collega's van het Regionaal Historisch Centrum in Eindhoven zijn: https://www.rhc-eindhoven.nl/

    Zij kunnen je ongetwijfeld verder helpen.

  2. Cor | Jan 21, 2019
    Is van oirschot misschien ook een lijst of iets beschikbaar ?
  3. Ans | Jan 09, 2019

    Hallo John,

    Vaak tref je in het archief van het gemeentebestuur van een plaats wel een lijst aan met huisnummers. Dergelijke registers kunnen verschillende namen hebben, register van huisnummering, vernummeringsregister, omnummeringsregister, huisregister of wijkregister.
    Helaas betreft het niet vaak doorlopende series waardoor er toch wat puzzelwerk aan te pas komt om het om te zetten naar een huisnummer naar de huidige tijd.
    Ook in het gemeentebestuur  Berkel-Enschot bestaan er dergelijke registers maar helaas springt het van 1910 naar 1957. De C in het nummer duidt op wijk Hoog Heukelom maar kan ik geen verwijzing naar een huisnummer geven.
    Voor het inzien van deze registers is een bezoekje aan de studiezaal noodzakelijk.
    Voor Tilburg bestaat een mooi overzicht wat gemaakt is door een toegewijde vrijwilliger.
    Bij sommige heemkringen zijn ook dergelijke vernummeringslijsten opgesteld en in te zien.

  4. John W van Wijk | Jan 03, 2019
    Prachtig werk !

    maar........hoe traceer ik het adres "C39" op een Bevolking's Registerblad
    (1920) van Berkek-Enschot ?

    2019
    Hierbij wil ik U, cum suis, en het gehele team, van harte feliciteren met het behalen van 2019't jaer;  (het beqomet hexaplecaire tydenen), dat jullie daarin een goede gezondheid mogen behouden, zodat al uw dankbare on-line gebruikers ook dit jaar weer een heel jaar, zomaar gratis, de mogelijkheid houden om van al de beschikbare  diensten van het Regionaal Archief Tilburg gebruik te kunnen ende mogen maken. 

    Totus tuus,
    Joannis Wijkensis, miles op't Enthout onder Tilburgh
  5. Jaël | Feb 24, 2017

    Hoi Mark,

    De link is aangepast en zou het nu weer moeten doen.

    Groetjes Jaël

  6. Mark | Feb 22, 2017

    Geachte heer/mevrouw,

    Op verschillende sites op internet wordt gerefereerd naar het programma van omnummering van huisnummers, zoals ook hierboven beschreven. Al de links zijn echter vervallen en geven een foutmelding. Ook handmatig zoeken op de RAT-site leveren niets op. Is het mogelijk om hier weer toegang toe te krijgen?

    Hartelijk dank,

    Mark

    Reageren

    Contact en informatie
    sluit Hulp nodig?
    We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
    Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

    sluit Online op dit moment
    chatOnline -
    Stel een vraag