Verdwenen Tilburgse scholen: meisjesschool Vincentius

3
16-04-2013
 • foto
 • meisjesschool
 • Van Hogendorpstraat
 • parochie Hasselt
 • F.C. de Beer
 • Sint-Vincentiusschool
 • onderwijs
 • meisjesonderwijs
 • Hasselt
 • fotoalbum
 • De Poorten
 • bliklopen
 • aanwinst
 • 1961
Kapelaan Van Vroonhoven, onbetwist kampioen bliklopen
Naar wij uit betrouwbare bron hebben vernomen zal binnen korten tijdsverloop een meisjesschool in de parochie Hasselt worden gesticht, een primeur in de Nieuwe Tilburgsche Courant. Met parochie Hasselt wordt het kerkbestuur van de parochie van O.L. Vrouw van den Allerheiligste Rozenkrans bedoeld. Een bouwterrein in de Van Hogendorpstraat werd door het bestuur in 1909 aangekocht. Pastoor Franciscus J.A. de Beer fungeerde niet alleen voor de kerk als bouwpastoor, maar ook voor de meisjesschool. De bekende architect F.C. de Beer tekende het ontwerp. De bouwkosten in 1910 bedroegen 30.372,-- gulden ! De zusterschool startte in 1911. Vanaf 1921 kwam er ook een nieuw gebouwde r.-k. jongensschool aan de Hasselstraat 198, voorheen was dit een fraterschool. In dat jaar werd ook de zusterschool verbouwd. U kunt zich het nu bijna niet meer voorstellen, maar pas in 1928 werd de school aangesloten op het elektriciteitsnet. Wanneer de school Vincentius is gaan heten, is niet bekend.

Meisjes dansen de ringelrei
In juli 1936 werd het 25-jarig jubileum gevierd en in mei 1961 het 50-jarig bestaan. Van Marleen van der Poel-Severijns ontvingen wij van het gouden jubileum uit 1961 een fotoalbum. Zij is als geen ander verbonden geweest met de meisjeschool Vincentius. Als jong meisje ging ze in 1954 naar de eerste klas zoals het toen nog heette, nu vergelijkbaar met groep 3 uit het basisonderwijs. Van de kleuterschool ging je dan naar de ‘grote’ school, een hele overgang. Voor spelen was weinig ruimte. De meisjesschool was erg in trek daar in die tijd een nieuwe wijk rondom het Textielplein werd gebouwd. De school telde zo’n 400 leerlingen, Veel vaders van de meisjes, moeders werkten vrijwel niet in die tijd buitenshuis, waren in dienst bij de overheid, de spoorwegen, post en gemeente. Ook zaten er kinderen van de "Hoge Witsie", nu Reeshof, op school. En de meisjes kregen ook alleen maar les van vrouwen, juffen en nonnen. Rond 1961 deed de eerste man zijn intrede, J. Swagemakers werd hoofd van de meisjesschool.

Zuster Alix wordt gevoerd
In 1970 na de afronding van de Kweekschool startte Marleen Severijns zelf als juf op de school in de Van Hogendorpstraat. Ook toen was het nog een meisjesschool, in 1972 kwamen er pas gemengde klassen. De school is rond 1975 gesloten en de laatste klassen zijn naar de school in de Hasselstraat gegaan, de oude jongensschool van parochie De Hasselt.


Het album weerspiegelt de tijdsgeest uit 1961, nonnen, de sigaar voor de pastoor, de dans van de ringelrei, het zangkoor, bliklopen door de kapelaan en het bekende koekhappen. Waar zien we dat nog ?

2 reacties

Reageren
 1. jojanneke | Sep 11, 2020
  Hallo Jeanine, Dank voor je reactie met zoveel herinneringen! Groeten, Jojanneke (Regionaal Archief Tilburg)
 2. Jeanine Leytens | Aug 21, 2020
  Hannie Severijns ken ik nog wel. Die zat met mij in alle zes de klassen. Wij zijn van 1951. Ik zat in de zesde klas bij Swagemaekers, die toen voor het tweede jaar hoofd was van school. Hij volgde Zr. Alix op die wij in de vijfde klas met juffrouw Wittens met schoolreisje eens bezochten in Made, waar ze les gaf aan kinderen waarvan de ouders op zee of op de rivieren voeren. Ik heb twee zussen boven mij die daar ook naar school gingen. Leida en José van Strien, Mijn naam was toen nog Sjanny; Beiden mijn broers zaten op de jongensschool natuurlijk. Op mijnheer Ketelaars waren ze heel trots. Kapelaan Janssen, Ligthart, Ceelen en natuurlijk kapelaan Van Rijt die later bouwpastoor werd in de Rijt en daar een kerk bouwde. Hij heeft ons vijftig jaar geleden getrouwd. Ik zat in de Hasselt enkele jaren in het jeugdwerk. Mooie herinneringen. Heel jammer dat "mijn" school is verdwenen en "mijn" kerk als zodanig niet meer bestaat.

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag