Een boeiend bezoek

0
06-02-2013
  • bezoek
  • vrijwilligers
  • Picturae
  • digitaliseren
Op donderdag 24 januari zijn we met  een dertigtal vrijwilligers op bezoek geweest bij Picturae. 


Op de website van Regionaal Archief Tilburg zijn heel veel bevolkingsregisters, Burgerlijke Standregisters en  Doop-, Trouw- en Begraafboeken digitaal in te zien.
Een gedeelte van onze vrijwilligers zorgt, door de namen uit deze registers in te voeren in de database, dat er op een eenvoudige manier stamboomonderzoek gedaan kan worden in het werkgebied van Regionaal Archief Tilburg.
Picturae is het bedrijf dat van de originele documenten digitale beelden maakt en zorgt dat ze via internet in te zien zijn op de website.

Het bezoek bestond uit twee onderdelen. Eerst werden we bijgepraat over de werkprocessen bij Picturae en kregen we informatie over allerlei speciale projecten die ze uitgevoerd hebben zoals voor Teylers Museum.
Na een heerlijke lunch werd het gezelschap opgesplitst in groepjes om door het bedrijf rondgeleid te worden.
We bekeken de technische kant van het verhaal, wat er nodig is om de digitale beelden op internet zichtbaar te maken. We zagen de serverruimtes en hoe het dataverkeer in de gaten gehouden wordt om bij storing snel in te kunnen grijpen.
Maar heel bijzonder waren de ruimtes waar het digitaliseren daadwerkelijk gebeurd.
Het proces waarbij registers bladzijde na bladzijde gefotografeerd worden en nadien de beelden één op één handmatig gecontroleerd worden. We zagen ook de speciale opstelling waar hele grote stukken, zoals kaarten,  gefotografeerd kunnen worden zonder het origineel te hoeven verplaatsen.
Op de fotoafdeling werd gewerkt aan het digitaliseren van een bijzondere collectie voor het Stadsarchief Amsterdam, de Collectie Merkelbach.
Het was een boeiend bezoek aan een bijzonder bedrijf.
De thuisreis was een mooie gelegenheid om te genieten van prachtige winterse landschappen

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag