Bladeren door weversboeken: scans BeKa online

0
07-12-2012
  • wollenstoffenfabriek
  • scans
  • digitale bronnen
  • BeKa
  • archief
Misschien weten de lezers van het weblog het al, misschien ook niet, maar Regionaal Archief Tilburg is gehuisvest in de kazerne waar in de 19de eeuw de paarden van de huzaren gestald stonden. In diezelfde 19de eeuw is dat garnizoen vertrokken en zijn de gebouwen in 1859 in gebruik genomen door de wollenstoffenfabriek van BeKa. Die letters staan voor de familie Van den Bergh & Krabbendam die eigenaar waren van deze fabriek. Het archief van BeKa is terecht gekomen in de fabriek van AaBe (opgericht een ander lid van de familie Van den Bergh) waar het in 2007 en 2009 is teruggevonden en overgebracht naar het depot van Regionaal Archief Tilburg.

De toestand van dat archief was deplorabel en er is dan ook meteen gebruik gemaakt van de subsidieregeling Metamorfoze (Nationaal Programma voor het Behoud van het Papieren Erfgoed), om de materiële staat te verbeteren (restaureren, schoonmaken, verpakken) en enkele series te scannen. Dat project is in 2012 tot een goed einde gebracht. Het archief staat goed opgeborgen en in prima staat in het depot van Regionaal Archief Tilburg.

Nu zijn de gescande registers van het BeKa-archief inmiddels beschikbaar via de website. Het gaat o.a. om de series weversboeken, loonboeken, wolboeken en spinboeken. Er is nog geen index op persoonsnamen beschikbaar. Daar willen we in 2013 aan gaan werken. Maar je kunt als onderzoeker wel bladeren door de verschillende registers op zoek naar bekenden.

De registers zijn te vinden via de website als je met de muis op zoeken in databases staat en dan klikt op archieven & inventarissen. Type in het zoekveld BeKa en een van de resultaten is het archief van deze fabriek. Je ziet een oogje staan achter het Word-icoontje. Als je daar op klikt dan openen zich de eerste registers. Onderaan de pagina kun je dan steeds naar de volgende serie registers doorbladeren. Of klik gewoon hier!

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag