Kunstenaar Niel Steenbergen en zijn werken

0
04-09-2012
 • Niel Steenbergen
 • katholieke leergangen
 • Hans van der Laan
 • Vaals
 • tentoonstelling
 • stadhuis
 • Paulusabdij
 • Oosterhout
 • kunst
 • gemeentehuis
 • beeldhouwer

Niel Steenbergen
In de hal van het stadhuis van Oosterhout is permanent aandacht voor de werken van kunstenaar Niel Steenbergen (link). De exposities worden georganiseerd door de stichting Niel Steenbergen in samenwerking met het Breda's Museum samengesteld. Het Museum in Breda heeft veel werken in bruikleen.  

Steenbergen, geboren in de gelijknamige plaats in 1911, volgde op aanraden van zijn tekenleraar Joh. Werz na zijn gymnasium in Roosendaal de kunstnijverheidsschool in Tilburg. Pas later werd dit Katholieke Leergangen. Op 14 juli 1932 behaalde hij zijn diploma beeldhouwer. Met een beeld van Sint Franciscus wist hij zelfs de prestigieuze Prix de Rome in de wacht te slepen. Na zijn werkperiode in Rome werkte hij naast zijn beroepspraktijk ook als docent aan de Katholieke Leergangen.
 
Expositie werken Niel Steenbergen in 1988
 


 
 
 
 

 
 
 
 

 

 

Gevel stadhuis met werk van Niel Steenbergen

In dezelfde hal is vaker aandacht aan Niel Steenbergen gegeven. Bij de opening van een tentoonstelling  uit 1988 ontving Steenbergen een erepenning van de commissaris van de Koningin.
Maar er zijn meer banden met Oosterhout. Zo ontwierp Niel Steenbergen de ambtsketen van de burgemeester van Oosterhout, die door edelsmid Leo Lax werd uitgevoerd.

Voor zijn werken zou je niet alleen door de hal moeten lopen, maar vooral ook de gevel moeten bekijken. Het wapen van de gemeente Oosterhout is erin verwerkt.
Een beeld van Willem van Duivenoorde, benoemd tot heer van Oosterhout in 1325 en oud-bewoner van de burcht Strijen, in het Lukwelpark is van zijn hand. Het Regionaal Archief Tilburg beheert enkele foto's van zijn werken vooral in Oosterhout.

Benedictus Abdij Sint Benedictusberg juli 2012

Beeldhouwer Steenbergen werkte vanaf 1946 samen met monnik en architect Hans van der Laan, die na monnik te zijn geweest bij de Paulusabdij in Oosterhout, intrad bij de abdij Sint Benedictusberg in Vaals (link). Ook daar zijn veel werken van Steenbergen bewaard, zoals het beeld van Sint Benedictus uit 1982. De Paulusabdij heeft  een andere bestemming gekregen nadat de Benedictijnen in 2006 het klooster hebben verlaten.
 

Steenbergen overleed in maart 1997 in Oosterhout. Hij woonde aan de Warandelaan. Bijzonder om een oud bewoner op deze manier nog eens te gedenken.
 
 
 
 
 
 
 
 

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag