Huwelijksbijlagen vóór 1811 (1)

0
07-07-2012
  • stamboomonderzoek
  • Terheijden
  • Loon op Zand
  • huwelijksbijlagen
  • DTB
  • Dongen
  • Baarle-Nassau
Net als in de periode van de burgerlijke stand zijn er ook huwelijksbijlagen bewaard gebleven uit de periode vóór 1811. Deze bijlagen zijn niet zo uitgebreid als die van na 1810, maar kunnen toch belangrijke informatie opleveren. U zult vergeefs zoeken naar afschriften van overlijdensakten van ouders van bruid of bruidegom. Wél bewaard zijn afschriften van huwelijksafkondigingen, huwelijkstoestemmingen en in mindere mate afschriften van doopinschrijvingen van bruid en/of bruidegom. Belangrijk om te weten is verder, dat de bijlagen vaak verder terug gaan in de tijd dan de bijbehorende trouwinschrijvingen en dat kan dus van belang zijn om de herkomst van een bepaald echtpaar op te sporen. Ook worden er vaak huwelijksproclamaties in de bijlagen aangetroffen, die betrekking hebben op een andere plaats en mogelijk uitgebreidere gegevens bevatten.
Ter illustratie volgen nu enige voorbeelden van huwelijksafkondigingen.

Baarle-Nassau
Het schepentrouwboek begint in 1712, de bijlagen gaan terug tot 1694.
In 1705 is in Dordrecht het huwelijk afgekondigd tussen Cornelis van der Putten uit Dordrecht en Cornelia van Griensven uit Baarle-Nassau (DTB 11 Baarle-Nassau scan 3):


Dongen
Het schepentrouwboek begint in 1705, de bijlagen gaan terug tot 1648!
In 1660 wordt te Dongen het huwelijk afgekondigd tussen Johan Heijcants weduwnaar van Jenneke Peter Claes de Cock, wonende Tilburg en Maijke Adriaan Broeders jongedochter uit Dongen (DTB 41 Dongen scan 22):


Loon op Zand
Het schepentrouwboek begint in 1685, de bijlagen gaan terug tot 1664.
In 1669 vindt te Loon op Zand de huwelijksproclamatie plaats van Willem Adriaan Timmermans uit Dongen en Adriana Peter Emberts uit Venloon (= Loon op Zand) (DTB 32 Loon op Zand scan 94):


Terheijden
Het schepentrouwboek begint in 1657, de bijlagen in 1648.
De trouwinschrijving van Lauwereijs de Bruijn en Johanna Maria Winckelmans (gehuwd 1717) is vermeld in het schepentrouwboek (DTB 22 Terheijden scan 4):


De akte vermeldt slechts dat de bruid laatstmaal weduwe is van Nicolaas van Hout.
Het huwelijk is volgens de huwelijksbijlagen ook afgekondigd in Breda en dankzij die afkondiging weten we dat Johanna Maria Winckelmans in 1717 voor de 4e keer trouwde en achtereenvolgens weduwe was van Adriaan van der Burgt, daarna van Adriaan Reverhorst en laatst van Nicolaas van Hout (DTB 24 Terheijden scan 103):

 
Bij de volgende blogs zullen voorbeelden van huwelijkstoestemmingen en afschriften van doopinschrijvingen aan de orde komen. 

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag