Ga mee op reis door Brabant

0
14-06-2012
  • zaterdagactiviteit
  • Oisterwijk800
  • Lodewijk Napoleon
  • lezing
Op zaterdag 9 juni hield Hans van den Eeden (journalist en auteur) een lezing in de Tiliander in Oisterwijk. In ongeveer twee uur nam Van den Eeden de luisteraars mee op een tocht door Brabant anno 1809, van Grave naar Tholen, precies langs de route die Koning Lodewijk Napoleon 200 jaar geleden aflegde.


Elke bezochte plek werd verduidelijkt door afbeeldingen van de plaatsen in vroeger tijden en met hedendaagse foto´s. De luisteraars kregen een zeer levendig beeld van de modderpaden waarover het gevolg van circa 150 man/vrouw trok. Lodewijk Napoleon wilde
Lodewijkskerkje in Oisterwijk
dit gedeelte van zijn koninkrijk leren kennen, praten met de bevolking, horen wat er speelde, welke problemen er waren. Hij deed zijn best zo Nederlands mogelijk te zijn, presenteerde in zijn paleis Deventer koek aan de gasten, wisselde de Franse hofhouding voor een Nederlandse. Uit deze tijd komt ook de beroemde zin: "Ick ben konijn van Olland".

Al snel werd hem de strijd tussen protestanten en katholieken duidelijk. In veel dorpen hadden kleine groepjes protestanten de grootste kerken in gebruik, terwijl de katholieken in kleine schuilkerken samen kwamen. Lodewijk Napoleon zorgde er in veel plaatsen voor dat de grote kerkgebouwen terug gegeven werden aan de katholieken en liet voor de protestanten mooie, kleine kerkjes bouwen, nu vaak nog bekend als Lodewijkskerkjes.

In Oisterwijk ging de Petruskerk van de prostestanten naar de katholieken. Op 4 mei 1809 besloot Napoleon 7000 gulden te geven voor de bouw van een protestants kerkje dat we nu nog kennen als het Lodewijkskerkje in de Kerkstraat. De architect was L. van Heijst.
De Hondsbergen in Oisterwijk
Lodewijk Napoleon sliep vaak in kasteeltjes, waarvan er een aantal bewaard is gebleven. Tot de verbeelding spreken de kastelen van Croy en Nieuw Herlaer.
Kasteel van Croy in Aarle-Rixtel
Kasteel Nieuw Herlaer in St. Michielsgestel 
Heikese Kerk 1657


Van den Eeden publiceerde in 2009 het boek 'Leven de Koning! Lodewijk Napoleon op reis door Brabant en Zeeland'. Geïnteresseerden in het boek zullen nog even moeten wachten om het te kunnen kopen. Op dit moment is het boek uitverkocht, maar de herdruk verschijnt zeer binnenkort. Wilt u bericht ontvangen bij het verschijnen van de herdruk? Stuur dan een mail naar de uitgever.
In het boek is de reis stap voor stap te volgen. De lezing inspireerde om zelf door het Brabantse land te trekken en deze reis ook te maken. Het boek is een prima gids!

De zaal werd belangeloos ter beschikking gesteld door De Tiliander.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag