Tilburgse enveloppe aan René Daniëls wordt kunst

1
03-06-2012
  • Van Abbe Museum
  • Akademie voor Beeldende Vorming Tilburg
  • René Daniels
  • Tilburg
  • kunst
  • enveloppe


Soms kunnen eenvoudige voorwerpen, die ogenschijnlijk geen waarde hebben, toch een verhaal vertellen. Bovenstaande foto is gemaakt op de tentoonstelling over het werk van René Daniëls in het Van Abbemuseum te Eindhoven. De titel van de tentoonstelling luidt "Een tentoonstelling is ook altijd een deel van een groter geheel".

Deze envelop is samen met andere werken op papier tentoongesteld in een vitrine en onderdeel van de tentoonstelling, die verder vooral schilderijen omvat. Wat we zien is een envelop geadresseerd aan René Daniëls met als afzender de Akademie voor Beeldende Vorming te Tilburg. Het logo is linksboven duidelijk zichtbaar. René Daniëls was als docent verbonden aan de ABV Tilburg in de jaren tachtig. Zijn vakgebied was tekenen en schilderen. Voor een kunstenaar geldt dat de tekening de meest directe uiting is van zijn professie. Als drager voor de tekening wordt meestal tekenpapier gebruikt, maar in dit geval een envelop. Doordat René Daniëls op de envelop heeft geschetst is de envelop geïntegreerd in het oeuvre van Daniëls en heeft daardoor kunsthistorische betekenis gekregen.

Vanuit archiefstandpunt hebben enveloppen meestal geen waarde en worden vrijwel altijd vernietigd, tenzij ze een bijzondere betekenis hebben.

De ABV Tilburg bevindt zich inmiddels op een andere plek in de stad, te weten bij het kunstcluster gebouwd door Jo Coenen. De naam is ook gewijzigd in Fontys Hogeschool voor de Kunsten (link). De locatie is dus inmiddels historie. Ook in het leven van René Daniels heeft zich het een en ander afgespeeld. De kunstenaar kreeg in 1987 een herseninfarct en is na een stilte van twintig jaar weer begonnen te werken.

In de tekening heeft Daniëls geschreven: In principe is alles mogelijk. Wat van historisch belang zal worden is niet altijd van te voren te voorspellen. Wie kon er bijvoorbeeld in de jaren tachtig vermoeden dat enveloppen ooit uit de tijd zouden raken. Sterker nog, dat we vooral schriftelijk communiceren zonder papier !

Inderdaad, in principe is alles mogelijk.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag