Gratis lezing op 9 juni Tiliander: Lodewijk Napoleon in Oisterwijk en Moergestel

0
01-06-2012
  • Lodewijk Napoleon
  • Oisterwijk
  • de kleine meijerij
  • Tiliander
  • Oisterwijk800
  • Moergestel
  • lezing
Hans van den Eeden zal op zaterdagmiddag 9 juni in het kader van Oisterwijk 800 een lezing houden bij het cultuurcentrum Tiliander over de reis van Lodewijk Napoleon in 1809. De toegang is gratis.
Lodewijk Napoleon (1779-1846), de jongere broer van keizer Napoleon, reisde in de lente van 1809 dwars door Brabant en Zeeland. Lodewijk wilde het land en de bevolking leren kennen. Bekend is dat hij zijn reiscoupé vaak liet stoppen om met de bevolking te praten.

Hans van den Eeden ontdekte enkele jaren geleden een bijzonder document bij mevr. Ph. van Oers-Nagel in Oisterwijk. Ze is een nazaat van Christiaan van Heijnsbergen (1757-1821). Ter gelegenheid van het bezoek van Lodewijk Napoleon aan Moergestel had Van Heijnsbergen een toespraak samengesteld. De toespraak van Van Heijnsbergen is lang in de familie bewaard gebleven. Kleindochter Amelia van Heijnsbergen huwt in 1852 met een Andries Nagel en het document vererft naar een andere tak. Maar het document bleef in de familie… en berust bij het Regionaal Archief Tilburg.
Als extraatje zal dit document ook op zaterdagmiddag 9 juni kunnen worden gezien !!!

Maandag 17 april 1809 luidde de kerkklokken in Moergestel. De bevolking was uitgelopen om de koning Lodewijk Napoleon toe te juichen. Een unieke gebeurtenis om een koning in het midden van je dorp te kunnen aanschouwen. Op de markt werd Lodewijk Napoleon toegesproken door de schoutciviel Christiaan van Heijnsbergen. Een schoutciviel zou je nu kunnen vergelijken met die van burgemeester. Hij betuigt hierbij zijn 'eerbied, dankbaarheid en liefde' aan de vorst.

Nog geen maand na zijn bezoek besloot Lodewijk Napoleon, die zelf katholiek was, de kerk in Moergestel terug te geven aan de katholieken. Tot die tijd was de kerk in protestantse handen geweest.
Die middag reisde Lodewijk Napoleon terug naar het dorp Tilburg, waar hij aan de grenspost ontvangen werd door de naburige schoutciviel Willebrord Dams.

In het tijdschrift De Kleine Meijerij jaargang 62 (2011) nr. 3 is een meer uitgebreide versie van deze tekst gepubliceerd met de titel 'Bewaard door de familie.....'

De reis van Lodewijk Napoleon door Brabant
Lezing door Hans van den Eeden
Tiliander, Spoorlaan 82C, 5061 HD Oisterwijk
Zaterdag 9 juni van 13.30 tot 15.30 uur
Inloop vanaf 13.00 uur
Toegang gratis

Regionaal Archief Tilburg organiseert deze lezing in het kader van Oisterwijk800.
De zaal wordt belangenloos ter beschikking gesteld door De Tiliander.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag