Herdenken en vieren

0
08-05-2012
  • bevrijding
  • Tweede Wereldoorlog
  • herdenking
  • oorlogsslachtoffer
Morgen is het weer 4 mei en gaan we de slachtoffers van oorlogsgeweld herdenken. Voor velen van ons, ook voor de kinderen van na de oorlog, ligt het accent nog steeds op het herdenken van de Tweede Wereldoorlog. De ervaringen van de slachtoffers, de daders en zelfs van hun kinderen en kleinkinderen leveren ook nu nog stof tot vaak heftige discussies en emoties. Het goed of fout zijn blijkt niet altijd even helder aan te geven. Het grijze gebied tussen zwart en wit lijkt met de jaren groter te worden.
Regionaal Archief Tilburg bezit enkele opnames die gemaakt zijn tijdens de bezetting: heimelijk gefilmd vanuit het slaapkamerraam op de eerste verdieping door amateurfilmer H.A.L.J.Naninck:  wegtrekkende Duitse troepen, de vernielde Centrale Werkplaats van het spoor en de eveneens vernielde spoorbrug.  Maar er zijn ook beelden van de bevrijders, de blijdschap en opluchting onder de bevolking..


 
De opnamen van de onthulling van de gedenksteen voor verzetsvrouw Coba Pulskens  later in 1947en de herinwijding van de Synagoge in 1948 horen deze dagen ook gezien te worden.  

Opdat wij niet zullen vergeten....
 


 
 
 

De kwaliteit van de films is niet geweldig, maar als tijdsdocumenten zijn de beelden heel waardevol..

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag