Drie bijzondere 15-jarige bruiden

0
14-02-2012
  • stamboomonderzoek
  • burgerlijke stand
  • Tilburg
  • Loon op Zand
  • 200 jaar burgerlijke stand
Maria Anna van Geloven, geboren Tilburg 27 oktober 1812 (als Marie Anne), is de geschiedenis ingegaan als de jongste bruid ooit. Zij trouwde op 8 november 1827, net 15 jaar oud, met Johannes Hopmans:


Voor zover valt na te gaan, was er voor haar geen enkele reden om zo vroeg te trouwen.

Dat lag anders bij een ook 15-jarige bruid, Wilhelmina Maes, geboren Tilburg 5 juni 1866, als kind van de ongehuwde moeder Anna Cornelia Maes. Zij trouwde op 7 december 1881 te Tilburg met Cornelius Dionisius van Dijk:


De reden van het huwelijk van de jonge bruid wordt duidelijk uit het geboorteregister van Tilburg. Drie dagen na de huwelijksvoltrekking wordt Wilhelmina op 10 december 1881 moeder van een dochter Cornelia Joanna:


En er is nóg iets speciaals aan de hand met Wilhelmina, zoals blijkt uit de kantmelding bij haar geboorteakte, waarin haar moeder Cornelia Maas wordt genoemd in plaats van Anna Cornelia Maes:

Volgens die kantmelding is Wilhelmina Maes op 25 oktober 1881 (dus kort voor haar huwelijk) erkend door haar moeder, die op dat moment echtgenote was van Gerardus van den Broek.

De erkenningsakte is ingeschreven in het geboorteregister van Tilburg van 1881:

Moeder Anna Cornelia Maes trouwde op 8 april 1869 te Tilburg met Gerardus van den Broek. Hij erkent haar voorechtelijk kind Wilhelmina niet. Saillant detail: Anna Cornelia Maes is geboren te Tilburg op 13 oktober 1835 als kind van de ongehuwde moeder Francisca Maes.
Anna Cornelia Maes erkent haar dochter Wilhelmina, terwijl zij op het moment van de erkenning gehuwd is. En dat is een weinig voorkomend fenomeen: meestal wordt het kind door de ongehuwd gebleven moeder zelf erkend of door de echtgenoot van de moeder.
Wilhelmina Maes werd kort ná haar huwelijk moeder.

De nu volgende 15-jarige bruid schreef geschiedenis, door kort vóór haar huwelijk moeder te worden. Op 11 februari 1876 trouwden te Loon op Zand Cornelia Michielse, geboren Loon op Zand 1 november 1860, met Adrianus Verduijn. Bij dat huwelijk wordt haar voorechtelijke zoon Henricus, geboren Loon op Zand 6 januari 1876 door haar echtgenoot erkend:

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag