Bezoek uit Oisterwijk

0
08-09-2011
  • Oisterwijk
  • burgemeester
  • bezoek
Burgemeester Hans Janssen en hoofd afdeling DIV Martin de Ruiter uit Oisterwijk kwamen op donderdag 8 september een kijkje nemen in Regionaal Archief Tilburg. Vanaf 1997 worden de archieven van Oisterwijk hier in het archief bewaard. Oisterwijk was daarmee één van de eerste gemeentes die zich aansloot bij het regionale archief in Tilburg.
Luud de Brouwer, hoofd Regionaal Archief Tilburg, laat zien wat aan digitale informatie beschikbaar is over Oisterwijk. Dat is heel wat!

Op onze 'gemeentepagina´s' van Oisterwijk en Moergestel is in een overzicht te zien wat een website-bezoeker zoal kan verwachten over deze dorpen.
In totaal zijn er 107 archieven over Oisterwijk en 39 over Moergestel ondergebracht in het archief.

Op genealogisch gebied zijn vrijwel alle gegevens uit de burgerlijke stand en het bevolkingsregister online te doorzoeken in met originele akten te raadplegen.

Op het YouTube kanaal van het archief is oud filmmateriaal te vinden uit Oisterwijk. Dit filmpje is gemaakt naar aanleiding van het 40-jarig bestaan van de VVV Oisterwijk.

In BeeldOnline, onze fotodatabase, zijn 5300 historische foto´s uit Oisterwijk en 765 foto´s uit Moergestel te zien.

In de TilburgWiki is onder andere informatie te vinden over een aantal oorlogsslachtoffers uit Oisterwijk.

En in 2012 begint Regionaal Archief Tilburg met het transcriberen van een paar honderd charters uit Oisterwijk. Onderzoekers die zich hebben aangemeld bij het project Charterbank gaan dit werk met geduld en toewijding doen. Op dit moment zijn deze onderzoekers al aan het werk met de charters van Geertruidenberg en Raamsdonk. Eind 2012 zal de historische informatie uit de charters van Oisterwijk ook toegankelijk zijn.

In 2012 bestaat de gemeente Oisterwijk 800 jaar. Het is een gemeente met een rijke geschiedenis! Historische informatie in woord en beeld uit de collectie in het archief kan dat verhaal verrijken. Ideeën hierover borrelden op.
In dit kader was het erg leuk in de collectie over Oisterwijk de boekjes te zien, die bij het 750 jarig bestaan van de gemeente Oisterwijk zijn gepubliceerd! Wie weet de anecdote nog die bij dat feest van 50 jaar geleden hoort?

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag