Achternaam van kinderen van ongehuwde moeders (4)

0
13-08-2011
  • stamboomonderzoek
  • burgerlijke stand
  • Terheijden
  • nieuws
  • Baarle-Nassau
  • 200 jaar burgerlijke stand
Soms worden kinderen van ongehuwde moeders erkend door de natuurlijke vader bij diens huwelijk met de moeder en soms verschijnt de vermoedelijke vader ten tonele, waarbij wél sprake is van een huwelijk met de moeder, maar waarbij óf de erkenning van het kind bij het huwelijk achterwege is gebleven óf er wel een erkenning heeft plaatsgehad, zonder daarvan melding te maken in de geboorteakte van het kind. Hier volgen twee voorbeelden.

Op 12 juni 1812 wordt te Terheijden Willemine van Trigt ongehuwd moeder van een zoon aan wie zij de namen geeft Corneil van Heusen. De natuurlijke vader van dat kind zal dus wel een van Heusen zijn:

En dat vermoeden wordt bevestigd op 21 augustus 1814 te Terheijden als de moeder van het kind, dan Willemijn van Trigt genoemd, trouwt met Cornelis van Heusen. Hun zoon, dan Cornelis van Heusen genoemd, wordt bij dat huwelijk erkend:


Er wordt van deze erkenning geen melding gemaakt in de geboorteakte. Toch trouwt Cornelis van Heusen op 29 mei 1835 te Breda als wettige zoon van zijn genoemde ouders met Helena Oomen. Bij de huwelijksbijlage bevindt zich een afschrift van zijn geboorteakte, waarbij in de marge een kantmelding is gemaakt betreffende de erkenning. Het extract is afgegeven door de burgemeester van Terheijden!!

Voor een tweede mysterieus geval verplaatsen we ons naar Baarle-Nassau alwaar op 20 december 1821 Johanna van Zwol ongehuwd moeder wordt van een zoon aan wie zij de naam geeft Jacobus van Eeten. Ene meneer van Eeten zal dus wel de vader zijn:

En dat vermoeden lijkt bevestigd te worden door de overlijdensakte van een Jacobus van Eeten.

Op 21 september 1851 overleed te Baarle-Nassau Jacobus van Eeten, echtgenoot van Johanna van Zwol. Aangifte geschiedt door zijn zoon Jacobus van Eeten:

Een maand later overlijdt op 22 oktober 1851 te Baarle-Nassau Johanna van Zwol, weduwe van Jacobus van Eeten. Ook nu vindt de aangifte plaats door haar zoon Jacobus van Eeten:
Plaats en datum van het huwelijk van de echtelieden van Eeten - van Zwol zijn tot op heden onbekend. Maar het lijkt erop, dat zij bij hun huwelijk hebben verzuimd hun zoon Jacobus te erkennen. Want deze zoon Jacobus van Eeten trouwt op 24 oktober 1868 te Baarle-Nassau met Adriana Kerkhof. Hij is dan een zoon van Johanna van Zwol. Over de natuurlijke vader Jacobus van Eeten wordt niets gezegd en de ambtenaar van de burgerlijke stand heeft zich ook niet afgevraagd waar de achternaam van Eeten vandaan komt, terwijl de moeder van Zwol heet:

 


Jacobus van Eeten overlijdt te Baarle-Nassau op 1 februari 1891. En ook in zijn overlijdensakte wordt hij zoon genoemd van Johanna van Zwol.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag