Charitas in Oisterwijk

0
30-01-2011
  • Heemkundekring De Kleine Meijerij
  • boeken
  • Jeroen Ketelaars
  • Oisterwijk
  • charitas
  • boekpresentatie
  • armenzorg

Vraag aan een middelbare scholier wat charitas betekent en het antwoord zal hoogstwaarschijnlijk uitblijven. Toch was de charitas ook wel zonder de h gespeld tot de komst van de Algemene Bijstandswet in 1965 een van de weinige mogelijkheden voor de inwoners van Oisterwijk om een beroep te doen als het wat minder ging. Hoe dat de afgelopen eeuw door de Charitas Oisterwijk werd vorm gegeven is door Jeroen Ketelaars, in het dagelijkse leven journalist, beschreven in het boekje Helpen met hoofd en hart. Voor dit onderzoek heeft hij veelvuldig gebruik gemaakt van archiefbronnen. Het eerste exemplaar werd afgelopen donderdag 27 januari gepresenteerd als deel 4 in de Oisterwijkse Historische Brochurereeks.

Ketelaars begint het verhaal van de armenzorg met de oorsprong, de Tafel van de Heilige Geest. Kerkgangers konden na de mis hun giften achterlaten, letterlijk op een tafel. Hij neemt ons mee verder in de tijd, wie waren de bestuursleden en hoe werd er bepaald wie werd bedeeld. Niet iedere Oisterwijker kon op bedeling rekenen tijdens de crisisjaren, leden van de socialistenbond visten naast het net.
De Charitas ging met haar tijd mee, zo werden er begin jaren zeventig flatwoningen voor bejaarden gebouwd aan de Poirtersstraat. Het onderscheid wie op steun kon rekenen is er niet meer, de Charitas Oisterwijk is er voor een ieder die tussen het wal en het schip valt. Ketelaars geeft daar aan het eind van het boekje prachtige voorbeelden zoals de Vicki Brown dependance, het Gerard Horvers Huis geheten.

Meer informatie over de uitgave vindt u op deze website.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag