De Kaart van Zijnen is gedigitaliseerd!

0
28-01-2011
  • kaarten
  • Tilburg
  • Tiendschuur
  • Regionaal Archief Tilburg
  • KvZ2011
  • kartografie
  • Kaart van Zijnen
  • digitalisering
Gisteren, woensdag 26 januari 2011, is de Kaart van Zijnen gedigitaliseerd. Dit gebeurde bij Pictura in Heiloo onder belangstelling van Omroep Brabant TV.
Deze actie had heel wat voeten in aarde. Van te voren is vanuit Regionaal Archief Tilburg en vanuit Restauratieatelier De Tiendschuur ter plaatse bekeken hoe de werkplek ingericht was voor het digitaliseren. Dit leek heel goed voorbereid door Pictura. Maar toch zat er een addertje onder het gras. De rol waar de kaart tijdelijk op gerold zou worden voordat deze (via een andere beschermende rol) op de digitaliseringstafel zou komen, had een te kleine diameter. De bolling van de kaart zou daarmee teveel spanning opleveren. Besloten werd om zo snel mogelijk op zoek te gaan naar een vervangende rol. Er werden verschillende scenario's bedacht en de oplossing werd gevonden in een buis met brede diameter, een ongebruikte rioolbuis! Deze werd opgehaald in Alkmaar, op maat gezaagd, helemaal ingepakt in beschermend materiaal en daarna kon het scannen beginnen.

In totaal zijn ca. 50 afzonderlijke beelden gemaakt, met een overlap. Meteen werd in een andere ruimte gecontroleerd of deze beelden scherp waren en of ze aan elkaar pasten (het zogenaamde 'stichen'). Bij het constateren van een foutje in een opname, kon deze vrijwel meteen overnieuw gedaan worden om deze te herstellen.
Constant waren ca. zes mensen bezig met het zorgen voor de kaart, stabiliseren op de 'aanvoerrol', vasthouden op de digitaliseringstafel. Zo werd de kaart constant in de gaten gehouden, om te voorkomen dat er ergens een beschadiging zou kunnen optreden.

Het digitaliseren zelf werd met beelden van ca. 50 x 50 cm per beeld gedaan, onder een glasplaat. Aan weerszijde van de tafel waren lampen met daglicht geplaatst, vier in totaal. Deze lampen waren niet loodrecht op de kaart gericht, zodat eventuele schade hiervan zo minimaal mogelijk was. Tijdens onderbrekingen werd de kaart afgedekt met zuurvrij papier. Op een scherm naast de digitaliseringstafel kon meteen bekeken worden of de scan goed was gegaan, maar in een aparte ruimte werd elke scan op de centimeter nauwkeurig bekeken. Ondertussen werd ook steeds het klimaat (vochtigheid en temperatuur) in de gaten gehouden door een datalogger.

Om 13.00 uur werd begonnen met digitaliseren, om 20.00 uur was de klus geklaard. Diezelfde avond is de kaart opgerold en in de speciale kist gestopt. Donderdag 27 januari gaat de kaart weer terug naar Tilburg, waar conservering in De Tiendschuur gedaan zal worden.

Pictura is nu bezig met het bewerken van de beelden, het aan elkaar brengen van de afzonderlijke beelden tot één geheel en het inlezen in de speciale viewer. We laten u uiteraard weten wanneer deze beelden beschikbaar komen via de website!

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag