De eerste uitrol van de Kaart van Zijnen, juli 2010

0
24-01-2011
  • uitrollen
  • Tiendschuur
  • manuscriptkaart
  • KvZ2011
  • Kaart van Zijnen
Op woensdagochtend 7 juli 2010 is de Kaart van Zijnen uit het depot van het archief getild door 8 medewerkers. Een hele klus. De kaart was zeker 13 jaar niet van zijn plaats geweest en zag eindelijk weer het daglicht. Manoeuvrerend langs de bochten van het depot werd de kaart de trap opgedragen en in een vrijgemaakt gedeelte van het archief neergelegd. Daar kon de kaart acclimatiseren voordat deze rond 9.30 uur heel voorzichtig werd uitgerold. De behoudsmedewerker van het archief, Chris Latumahina, en restauratieadviseur Marcel van de Wouw van De Tiendschuur waren aanwezig om het uitrollen in goede banen te leiden.
De spanning steeg toen begonnen werd met het uitrollen. Eén van de randen aan het begin zat vastgeplakt en moest voorzichtig met een spatel losgehaald worden. De rest rolde vrij makkelijk uit en al snel lag de kaart van 3 bij 4 meter uitgerold. Iedereen boog zich er meteen over en discussies startten over hoe straten toen liepen, over wat een bepaalde naam nu betekent, over welke wijk ergens nu gebouwd is.

Ondertussen liep Marcel van de Wouw goed rond en nam veel foto´s van de kaart. Zijn bevindingen zijn als volgt:
• De staat van de kaart valt op zich redelijk mee. Aan de onderkant laten wat stukken papier los van de textiele drager, waar de kaart in de jaren ’60 op is vastgezet.
• In de linkerbovenhoek is de staat minder goed. Daar plakte de kaart vast. Dit komt waarschijnlijk door het feit dat de kaart niet optimaal verpakt was en mogelijk te dicht bij een lichtbron heeft gelegen.
• Er staan zwarte vegen op de kaart, waarvan de oorsprong onduidelijk is.
• Er zal getest moeten worden op mogelijke schimmels.
• Alle kleur is verdwenen. Circa 13 jaar geleden was er nog groen en geel te zien, maar nu zijn dat schakeringen in grijs.
• In vergelijking met foto´s van 13 jaar geleden zijn een paar letters verdwenen. Mogelijk kan dat een reden zijn om tot fixeren van de kaart te besluiten.
Over het algemeen kan gesteld worden dat er geen acute schade is, maar dat er punten zijn (zoals de linkerbovenhoek) waar op termijn ooit restauratie is aan te bevelen.

De kaart is na deze bestudering weer voorzichtig opgerold en teruggeplaatst in het depot. De kaart is nu klaar voor digitalisering, waarvoor het bedrijf Pictura zal zorgen. Digitaliseringsklaar wil zeggen: er zijn geen kleine schades, de kaart is schoon en er zijn geen ezelsoren.


Voor de aanwezigen was het een bijzondere gebeurtenis om de kaart nou eens in originele vorm te zien, om de naam van Diederik van Zijnen te lezen op de kaart, om te puzzelen waar je huis staat. Discussies ontstonden spontaan over oude namen, wijken, en gebouwen.

 


In het hele proces van de Kaart van Zijnen zijn we weer een stapje verder!

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag