Een huwelijksakte met 18 bijlagen

0
21-01-2011
  • stamboomonderzoek
  • burgerlijke stand
  • Loon op Zand
  • BS200
  • 200 jaar burgerlijke stand

Op 28 april 1836 trouwden te Loon op Zand (akte 10): Bartholomeus van Dongen, weduwnaar van Petronella de Nijs, en Cornelia Brent. Bruidegom en bruid overleggen volgens de huwelijksakte 18 stukken, te weten: (afschriften van) doopinschrijvingen van bruid en bruidegom, akte van huwelijksafkondiging, verklaring van de Nationale Militie, akte van huwelijkstoestemming door commandant van de bruidegom, overlijdensakte van de eerste echtgenote van de bruidegom, overlijdensakten van ouders en vier grootouders van de bruidegom en overlijdensakten van de ouders en de vier grootouders van de bruid.

Van deze overgelegde stukken zijn er slechts twee als bijlage bij de huwelijksakte bewaard gebleven, nl. de verklaring van de Nationale Militie en het huwelijksconsent van de commandant. Gelukkig zijn de overlijdensdata en -plaatsen van de eerste echtgenote van de bruidegom en van ouders en grootouders van bruidegom en bruid in de huwelijksakte vermeld.
Formeel had de bruidegom geen overlijdensakte van zijn ouders en grootouders behoeven te overleggen, hij had immers van hen geen huwelijkstoestemming meer nodig.

Het gebeurt zelden, dat er 18 bijlagen bij een huwelijksakte worden aangetroffen. Tot op heden heb ik twee andere huwelijksakten met 18 bijlagen aangetroffen: Op 18 april 1825 trouwden te Tilburg Cornelis van Besouw en Johanna Leijten (akte 22) en op 19 mei 1831 trouwden eveneens te Tilburg Gerardus Albertus Antonius Verbunt en Johanna Huberta Zegers (akte 33). Meer dan 18 bijlagen ben ik nog nergens tegengekomen.


 

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag