Presentatie Digitaal Oorkondenboek Noord-Brabant

1
26-11-2010
 • oorkonden
 • charters
 • Dillo
 • Digitaal oorkondenboek van Noord-Brabant
 • Camps
Op 17 november 2010 is de website van het Digitaal Oorkondenboek van Noord-Brabant (http://www.donb.nl/) gelanceerd in het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven. De website bevat een database met de oorkonden van het Land van Heusden en Altena en van de heerlijkheden Cuijck, Ravestein, Megen, Boxmeer en Bokhoven vanaf 722 tot 1312. Deze website is de voorzetting van het lijvige, tweedelige Oorkondenboek van Noord-Brabant tot 1312. Het eerste deel, door H. Camps, bevat de oorkonden van de Meierij van ´s-Hertogenbosch. Het tweede deel bevat de oorkonden van de heerlijkheden Breda en Bergen op Zoom. Voor dit deel waren M. Dillo en Geertrui van Synghel  verantwoordelijk.(Deze oorkonden staan niet op de website van het Digitaal Oorkondenboek). In de database worden de eerste 70 van de ongeveer 750 oorkonden - met afbeeldingen- toegankelijk gemaakt voor geïnteresseerden in de middeleeuwse geschiedenis van Noord-Brabant. Dit enorme karwei is het werk van dr. Geertrui van Synghel.

De website wordt geflankeerd door een educatief programma (Wie schrijft, die blijft) voor het primair onderwijs en de brugklassen van het voortgezet onderwijs. Dit programma werd gepresenteerd door Ivonne Lipsch (consulent cultuurhistorie RHC Eindhoven). Ik werd er heel enthousiast van: Door middel van een verhaal over een valse oorkonde (geschreven door jeugdboekenschrijver Gerard Sonnemans), een rondleiding in het archief en een spel ´het geheimzinnige handschrift´ maken kinderen kennis met oorkonden, scriftcultuur en de middeleeuwse leef- en ideeënwereld.

1 comment

Reageren
 1. Johannes Herlaar | Feb 25, 2017
  <p>Ik heb 7 foto's ekregen van de archivaris van Abdij Postel. 1 foto daarvan is de oorkonde over mijn voorvaderen waarin beschreven moet staan de bezittingen en familierelaties. Ik heb een stamboom op internet staan en zou het heel erg leuk vinden als deze oorkonde door iemand is te ontcijferen.</p><p>Het is voor mij niet te lezen. De archivaris verwijst mij naar Dr.Camps. Kent u deze heer?</p><p>Wie zou mij kunnen helpen met de vertaling.</p><p>Graag hoor ik van U</p><p>Jan Herlaar</p>

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag